Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 3

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 3Szereplők:

Henry Dashwood, gazdag úriember, aki a történet elején meghal

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló
Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló

Mrs. Dashwood, Henry Dashwood második felesége
Elinor Dashwood, Mr. és Mrs. Dashwood legidősebb lánya
Marianne Dashwood, Mr. és Mrs. Henry Dashwood második lánya
Margaret Dashwood, Mr. és Mrs. Henry Dashwood legfiatalabb lánya
John Dashwood, Henry Dashwood és első feleségének fia
Fanny Ferrars Dashwood (Mrs. John Dashwood), John Dashwood felesége, Edward és Robert Ferrars lánytestvére
Sir John Middleton, Mrs. Dashwood távoli rokona
Lady Middleton, Sir John Middleton előkelő, de tartózkodó felesége
Mrs. Jennings, Lady Middleton és Charlotte Palmer édesanyja
Edward Ferrars, Fanny Dashwood egyik fiútestvére
Robert Ferrars, Edward Ferrars és Fanny Dashwood testvére
Mrs. Ferrars, Fanny Dashwood, Edward és Robert Ferrars édesanyja
Brandon ezredes, Sir John Middleton legjobb barátja
John Willoughby, Middletonék szomszédjának az unokaöccse
Charlotte Palmer, Mrs. Jennings lánya és Lady Middleton húga
Thomas Palmer, Charlotte Palmer férje
Lucy Steele, Mrs. Jennings fiatal, távoli rokona
Anne/Nancy Steele, Lucy Steele idősebb nővére
Mr. Pratt, Lucy Steele nagybátyja, Edward tanára
Miss Sophia Grey, egy gazdag örökösnő
Miss Morton, egy gazdag nő
Lord Morton, Miss Morton édesapja
Eliza Williams, Brandon ezredes gyámoltja
Mrs. Smith, Mr. Willoughby gazdag nagynénjeJane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 3

8. fejezet

Mrs. Jennings kedvenc elfoglaltsága az, hogy összeboronáljon párokat. Rögvest lecsap a lehetőségre: Brandon ezredes láthatóan „fülig beleszeretett” Marianne kisasszonyba, így elhatározza, hogy kiházasítja. Ez egyúttal remek lehetőség a két félen való tréfálkozásra is. Marianne elképzelni sem tudja, hogy ilyen idősen valaki nősülésre adná a fejét.

Mrs. Dashwood és Marianne aggódnak. Már két hete új otthonukban vannak, és Edward Dashwood még nem jelent meg, hogy Elinort láthassa.

9. fejezet

A Dashwood hölgyek jól érzik magukat az új helyen, de napjaik csöndben, társasági élet nélkül telnek. A vidék kiválóan alkalmas sétákra. Egy nap Marianne és Margaret útnak indul, mikor hirtelen váratlan zápor kerekedik. Miközben futnak hazafelé, Marianne megbotlik, lába kibicsaklik. Margaret hazaszalad, Marianne-nek egy úriember siet a segítségére: karjában viszi a lányt a házukba. A férfiú, Mr. Willoughby, rendkívül csinos fiatalember, nemcsak a többieket bűvöli el: Marianne regényes képzelete is lángra gyúl.

Sir John szerint Willoughby jó lovas, kellemes ember, de több felvilágosítással nem tud szolgálni személyéről. Csak annyit, hogy idős, gazdag rokonához jár ide látogatóba, vagyis jó parti lehetne Marianne számára. Már látja: szegény Brandon ezredesnek nem sok reménye lehet.

10. fejezet

A fess Mr. Willoughby már másnap tiszteletét teszi, és hamar közel kerülnek egymáshoz a szépséges Marianne-al. Sok a közös érdeklődésük, az ifjú lesi, hogyan tehetne a leány kedvére. Elinor kissé aggódik a túl gyorsan szorossá váló kapcsolat miatt, édesanyja viszont boldog, hogy így mindkét lányának akadt udvarlója.

Brandon ezredes időközben valóban beleszeretett Marianne-ba, aki Willoughby mellett észre sem veszi. Ők inkább csak gúnyolódnak rajta, míg Elinor szánja az ezredest.

11. fejezet

Sir John gondoskodik a hölgyek társasági szórakoztatásáról, és így Willoughbynak lehetősége van még szorosabbra fűznie kapcsolatát Marianne-al. A pár nem leplezi egymás iránti erős érzelmeit, ami kissé aggasztja Elinort. Pedig Marianne számára a világ megszűnik, csak a fiatalember köti le minden gondolatát – édesanyja azonban nem lát ebben kivetnivalót.

Míg Marianne boldogan lubickol érzelmeiben, Elinor magányos: hiányzik neki Edward, mert a társaságban nemigen tud kivel beszélgetni. Csupán a reménytelen szerelmes Brandon ezredesben lel lelki társra. Az ezredes félti Marianne-t a csalódástól…

12. fejezet

Marianne kap egy lovat ajándékba Willoughbytól, de Elinornak sikerül az illemre, kiadásokra, anyjának okozott gondokra hivatkozva lebeszélnie, hogy elfogadja.

A mód, ahogyan ezt Marianne elpanaszolja szerelmének, valamint az, hogy Margaret látta, hogy egymás képét viselik, szorosabb elköteleződésre utal. Willougby ráadásul Marianne hajfürtjét is elkérte. Mindezek azt bizonyítják, hogy a fiatalok titkon eljegyezték egymást.

Közben Mrs. Jennings mindenáron ki akarja deríteni, ki Elinor választottja, szerencsére egyelőre sikertelenül. Másnapra a társaság Brandon ezredes sógorának rezidenciáját tervezi meglátogatni.

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 3

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük