Fazekas Mihály: Lúdas Matyi olvasónapló

Fazekas Mihály  „Lúdas Matyi” című műve népmesékkel átszőtt elbeszélő költemény. A szerző humoros ábrázolásban tárja elénk, miként tudja a talpraesett szegénylegény átverni a gazdag urakat. A történetben – akár egy klasszikus mese – az ügyesség és az eltökéltség végül legyőzi a kapzsiságot és a butaságot.

Szereplők:

Matyi, siheder fiú

Fazekes Mihály: Lúdas Matyi olvasónapló
Fazekes Mihály: Lúdas Matyi olvasónapló

Öreg özvegyasszony, Matyi anyja
Döbrögi uraság,
Ispánok,
Favágók,
Jobbágyok,
Scorbuntius úr,
öreg orvos,
Bíró,
Szolgák,
Poroszlók,
Sánta banya,
Szobalány,
Fiatal siheder,

Lándzsások.

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi olvasónapló

Első levonás

Egykoron élt egy idős özvegyasszony és egyik fiúgyermeke, Matyi, egy csendes faluban. Szűkösen, de becsületes munkával tengődtek napjaikat. Az asszony szorgalmas volt, ezzel ellentétben Matyi inkább a napot loholta. Anyja bár gyakran intette, a fiú a semmittevésben találta meg örömét.

Egy napon azonban Matyi megelégelte a tétlenséget és elhatározta, hogy felfedezi a világot. Megismerkedett helyi fiatalokkal, akik felnyitották szemét a világ szépségeire. Elhatározta, hogy elviszi az anyja által nevelt libákat a közelgő döbrögi vásárra, remélve, hogy kalandokkal és némi pénzzel tér haza.

Döbrögben, a vásár helyszínén, a Döbrögi család diktálta az árakat, és ők rendelkeztek mindenki tulajdonán. Matyi, tudatlanul a helyi szokásokról, szembeszállt az urasággal, amikor az megpróbálta alacsony áron megvásárolni a szép ludakat. Matyi nem hajlandó volt fél áron eladni, amiért büntetésképpen ötven botütést kapott. A megaláztatás után Matyi megfogadta, hogy megbosszulja magát: „Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza.”

Második levonás

Matyi, a kudarc után nem mert szembenézni édesanyjával, ezért úgy döntött, hogy vándorútra kel. Európa több országát bejárva több mesterséget is elsajátított, és több nyelven is megtanult beszélni. Ezek után tért vissza Döbrögre, hogy megvalósítsa az uraságnak tett ígéretét. Észrevette, hogy Döbrögi úr új kastélyt építtet, de a tetőszerkezet még nem készült el. Ácsnak kiadva magát, aki Olaszországban is megfordult, megvetette a lábát az uraság udvarában.

Döbrögi, értékelve a távoli vendég tapasztalatait, meghívta vacsorára és tanácsát kérte az épülő kastélyhoz. Együtt mentek az erdőbe, ahol Matyi ügyesen csalta egyre mélyebbre az erdőségbe Döbrögit. Végül egy magas tölgyfához kötözte, ahol tölgyfa husánggal megverte, majd elvette a ludak árát. A támadás után nagy felháborodás kerekedett, amikor megtalálták a meggyötört Döbrögit, aki az eset után megrendült egészségű lett.

Harmadik levonás

Hiába kutatták Döbrögi emberei Matyi után, a fiú nyoma veszett. Eközben Matyi felkereste régi tanítómesterét, Dr. Scorbuntzius urat, akitől korábban megismerkedett a gyógyítás művészetével. A fiú kölcsönkérte az öreg orvos kopott parókáját, spádéját, bőrnadrágját, valamint régi, fakó kabátját, és német doktorként adta ki magát, miközben Döbrögi birtokai felé vette az irányt.

Egy közeli faluban útmutatót is fogadott, hogy segítsen neki megtalálni egy (kitalált) generálist, aki fontos betege volt volna. A helyi bíró, aki hallott Döbrögi megveretéséről, azonnal értesítette a kastélyt, hogy egy híres doktor érkezett a közelbe. Döbrögi már több kezelést is kapott korábban, többek között kerékgyártótól, lóorvostól és egyéb kuruzslóktól, sikertelenül. Így izgatottan várta az új doktort.

Követek találtak rá Matyira, aki nem szívesen, de kénytelen volt velük menni Döbrögihez. A fiú megvizsgálta a beteget, fürdőt és köpölyözést írt elő, és elküldte a cselédséget gyógyfüvekért, hogy kettesben maradjanak. Ekkor Matyi eltömítette Döbrögi száját egy kendővel, és megismételte az ötven botütést, miközben leleplezte magát.

Ismét magához vette a ludak árát. Mire a gyógyfüveket gyűjtő cselédség visszaért, Matyi már messze járt lován. A kastély népe rémülten talált rá a majdnem haldokló, elvert Döbrögire. Hiába indultak a csaló doktor nyomába, nem találtak rá.

Negyedik levonás

Döbrögi már-már fél Lúdas Matyitól. Azóta a köznyelvben is „ludasnak” nevezik azokat, akik valamilyen hibát követnek el. Az uraság pánikjában minden ludat kiirtatott a környéken, és már a lúd szó hallatán is borzongás fogja el. Matyi azonban nem feledkezett meg az ígéretéről, hogy még egy verés várat rá.

Amikor Döbrögben ismét vásárt rendeztek, Matyi egy ifjú sihederrel kötött egy megállapodást. A fiú megkapja Matyi lovát, ha vállalja, hogy eltereli a figyelmet: amint Döbrögi hintója megérkezik, felugrik a lóra, és azt kiáltja, hogy ő Lúdas Matyi. A döbrögi lakosok és a hivatalos erők azonnal a siheder után eredtek. Eközben a valódi Matyi ismét kegyetlenül elveri Döbrögit, és harmadszor is magához veszi a ludak árát.

Így Matyi törlesztette „adósságát”, és elhagyta a várost. Döbrögi ezt követően megváltozott, jóindulatúbb lett, és kedvesen bánt embertársaival.

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük