Fekete István: Tüskevár olvasónapló

Szereplők

Ladó Gyula Lajos („Tutajos”)

Fekete István: Tüskevár olvasónapló
Fekete István: Tüskevár olvasónapló

Pondoray Béla („Bütyök”)
Matula Gergely – öreg csősz, pákász
István bácsi – főagronómus, Tutajos anyjának testvére
Náncsi néni – István bácsi szakácsnője
Piri mama – Tutajos nagynénje
Ladó Gyula Ákos – Tutajos édesapja
Terka – Tutajos édesanyja
Pondoray néni – Bütyök édesanyja
Kengyel – számtantanár
Kengyelné Éva – a számtantanár felesége
Szanyadi Katalin – Bütyök szerelme
Acél, Avas, Csillik, Dubovánszky, Janda, Sós, Wallenberg – Tutajos és Bütyök iskolai osztálytársai
Csikasz – Matula kutyája

 

Tüskevár Fekete István 1957-ben megjelent regénye, amely két nyolcadikos fiú nyári vakációját írja le a Kis-Balaton környéki nádasban. Folytatása 1959-ben jelent meg Téli berek címmel.

Fekete István: Tüskevár olvasónapló tartalom

A közeli nyári szünet előestéjén izgatott csend üli meg az osztálytermet, amint Kengyel tanár úr a naplót böngészi. Diákjai szorongva figyelik, ahogy az utolsó órák egyikén a tanár a pótlásra szoruló feladatokat sorolja fel. Közben Ladó Gyula Lajos már szellemileg a távoli lápvidékeken evez, amikor hirtelen padtársa, egyben legjobb barátja, Bütyök figyelmeztetően bokán rúgja. A tanár hívására Gyula kénytelen a táblához sétálni. Amikor a törtek témakörében kellene szólnia, szavai elakadnak, ami valószínűleg rosszabb jeggyel, négyesről hármasra való változással zárja az évet.

Ladó Gyula, ismertebb nevén Tutajos, aggodalmát fejezte ki a nyári vakációval kapcsolatban, mivel úgy véli, egy hármas matematikajegy ellehetetlenítheti az üdülést. Emiatt kér egy újabb feleleti lehetőséget Kengyel tanár úrtól, aki azt válaszolta, hogy „majd meglátja.” A következő matematikaórán Gyula kiválóan teljesít, bár bizonytalan abban, hogy ez a szereplés elég lesz-e a jegyének javításához.

A családi életében is feszültségek dúlnak: Gyulának két anyai figura van életében, saját anyja, Terka, és az apja testvére, Piri mama. A két nő között gyakoriak a nézeteltérések, amelyek legutóbb a fiú nyaralásának témájában csúcsosodtak ki. Ladó Ákos, Gyula apja úgy véli, a fiának egy hármas jegy miatt nyári büntetés járna. Terka viszont másként látja a helyzetet, és a családi vita tovább folytatódik Gyula nyári terveinek körül. Terka, a fiú anyja, aki azt javasolja, hogy Gyula vigye magával a matematika feladatait a nyaralásra, amit István bácsinál töltene.

Nemrég érkezett meg István bácsi, Terka testvére, aki ritkán hagyja el otthonát, mivel mélyen ragaszkodik a paraszt élethez. Az egész családot üdvözléssel fogadta. Ennyire elkötelezett vidéki életmódja miatt még a feleségét, Lili nénit is távol tartja otthonuktól, hiszen ő jobban kedveli a városi környezetet. István bácsi most Nancsi nénivel, a szakácsnővel él együtt, mivel kiválóan főz. Gyula, aki izgatottan várja, hogy időt tölthessen náluk, nehezen kap engedélyt mérnök szüleitől a látogatásra, mert ők fenntartásokkal viseltetnek a lápi élet iránt, ahol szerintük csak a szúnyogok és piócák vannak jelen. Különösen aggódnak amiatt, hogy a fiatal közel kerülhet az öreg csőszhöz, a bagószagú Matula bácsihoz.

Az apja, Ladó Ákos, azt szeretné, hogy fia, Gyula mérnök vagy orvos legyen a jövőben. A tanév végén a feszültség a csúcsra hágott: Bütyök, Gyula barátja meg volt győződve arról, hogy látta, amint Kengyel tanár úr négyest ír a neve mellé. Gyula azonban csak akkor lélegzett fel igazán, amikor végre kezébe vehette a bizonyítványt, amely szerint matematikából jelesre vizsgázott. Ezt maga Kengyel tanár úr olvasta fel az osztály előtt, jelezve ezzel a tanév végét és a közelgő két hónapos szabadságot.

Gyula megkönnyebbülten sóhajtott fel, mivel korábban csak saját szobájában és Bütyökéknél érezte magát igazán jól, álmodozva a szabadban töltött időről. Most azonban a nyár elhozza a nagy lehetőségeket! Gyula különösen lenyűgözve hallgatta a meséket Bütyök nagybátyjáról, Gézáról, aki állítólag az indiai maharadzsa udvarában él, gazdagságban és egy Rolls-Royce-tal vadászni jár. Bár Bütyök mamája szerint Géza csupán egy világcsavargó.

Bütyök és Tutajos, azaz Gyula, komoly szándékkal fontolgatják, hogy meglátogatják Géza bácsit. Elsőként azonban egy másik kaland vár rájuk: a nyári vakáció István bácsival, aki elviszi őket Matula bácsihoz. Gyula már tervezi, hogy meglepi az öreget egy kis szivarral, amire nagyon vágyik. Matula bácsi igazi pákász, aki a lápvidéken halászik, vadászgat és gyűjtöget, életét ennek szenteli.

Gyulát izgalmában elnyomta az álom. Eközben István bácsi Piri nénivel tárgyalt arról, mivel örömet szerezhetnének Gyulának. Piri néni állatokról szóló könyvet, horgászfelszerelést, szandált és bicskát javasolt ajándéknak. István bácsi azonban úgy vélte, nem kellene túlzottan elkényeztetni Gyulát. „Olyan hosszúra nőtt, mint a krumpli-csíra a pincében, de nincs benne vér, és az első szél feldönti, de majd én kézbe veszem…” – fogalmazott István bácsi. Ennek ellenére elvitte a fiút fagylaltozni, majd beszereztek mindent, ami csak szükséges lehet a lápvidéki kalandokhoz.

Miközben a szülők óvatosan kerülték, hogy Gyula állatokkal, láppal vagy vízzel érintkezzen, István bácsi eltökélte, hogy igazi férfit farag belőle. István bácsi arra is figyelmeztette Gyulát, hogy a hosszú csomagot ne horgászbotnak, hanem vonalzóknak nevezze.

István bácsi azt tervezte, hogy reggelre már otthon lesz, mondván: „a tehenek kevesebb tejet adnak, ha nem hallják az ő hangját.” Szerették volna, ha Bütyök is velük tartana, de őt nem engedték el otthonról, mivel ő felelt a család ruháinak szállításáért, anyja, Pondorayné ugyanis mosónőként dolgozott.

Az utazás rövid idő alatt telik el, István bácsi és Gyula egyaránt bóbiskolnak a vonaton. Gyula István bácsi ébresztésére tér magához, ahol már lovas kocsival várnak rájuk. Útközben István bácsi háza és Nancsi néni ebédje felé tartva beszélgetnek a Tüskevárról, amely régen, a nádtenger közepén épült fel.

István bácsi elmagyarázza Gyulának, hogy bármit megtehet, de emlékezteti arra, hogy már majdnem felnőtt, így tetteinek következményei lesznek. Számára ezzel kezdődik meg a nyári vakáció.

Gyula megismerkedik Matulával, a „kiképzőjével”, akivel az egész nyarat együtt tölti. Az elején szivarmérgezést kap, de hamar felépül. Matula segítségével megtanul horgászni, és hamarosan igazi jó barátokká válnak. Ettől kezdve Tutajos már nem István bácsinál, hanem Matulánál lakik.

Tutajos rájön, hogy a tűző napon tartózkodni veszélyes, mert könnyen leéghet az ember, aminek csak fájdalom lesz a vége. Az állat- és növényvilágot tanulmányozza, tapasztalatairól pedig levélben értekezik Bélával.

Bütyök egyik levelében jelzi, hogy hamarosan látogatóba érkezik. A levélben megosztja, hogy matematika tanáruk, Kengyel úr hamarosan házasodik, és leendő felesége fogja átvenni a helyét az iskolában, mivel a tanár úr egyetemi állást kapott.

István bácsitól is érkezik levél, amelyben örömét fejezi ki, hogy Gyula kezdi megszokni az új életmódot. Továbbá tájékoztatja, hogy Bütyök érkezésekor a vasútállomásra kell mennie, amihez hajnali kettőkor kell felkelnie.

Bütyök érkezése előtt Gyula és Matula nagytakarítást végez a kunyhóban, hogy tisztaság fogadja a fiút. Bütyök megérkezésekor a két barát nagy örömmel üdvözli egymást.

Egy viharos esemény során a két fiú, Bütyök és Tutajos megfázik. Bütyök gyorsan felépül, ám Tutajos állapota komolyabbá válik, egy hétig ágyban marad orvosi felügyelet mellett. Ezalatt az idő alatt Bütyök bemutatja szerelmét, Katalint Gyulának. A lábadozás után a fiúk elhatározzák, hogy a hátralévő két hét alatt felkutatják a Tüskevárat, remélve, hogy kincset találnak.

A Tüskevár felkutatása során azonban Bütyök egy árokba esik, amiből Tutajos Matula segítségével menti ki. Sikeresen kihúzzák a fiút a gödörből, és folytatódik a kalandos nyár.

A nyári kalandok után a fiúk Matulával megbeszélik, hogy télen is visszatérnek, hiszen rendkívül jól érezték magukat. A búcsúzás mindannyiuknak nehézséget okoz. Amikor hazatérnek, szüleik észreveszik, hogy mennyire megváltoztak; valóban felnőttekké, igazi nyolcadikos fiúkká váltak.

Az iskolában újra találkoznak, ahol megismerkednek Kengyel tanár úr feleségével, aki szintén megjegyzi, hogy a fiúk jelentősen megerősödtek. Amikor a tanárnő arra kéri őket, hogy meséljék el nyári élményeiket, Tutajos és Bütyök zavarba jönnek, és kerülik a választ, mivel úgy érzik, a nyáron átélt élmények olyan csodálatosak, hogy azokat szavakkal nem lehet hűen visszaadni.

Fekete István: Tüskevár olvasónapló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük