Fekete István Vuk 2

Fekete István: Vuk olvasónapló 2Szereplők:

Fekete István: Vuk olvasónapló
Fekete István: Vuk olvasónapló

Vuk: róka, a történet főhőse (a neve azt jelenti, hogy minden rókának félre kell állni az útjából, ha vadászatra indul)
Kag: Vuk apja
Iny: Vuk anyja
Iny: Vuk testvére, akit a Simabőrű elfog, és Pannának nevez
Karak: Vuk nagybátyja, a történet folyamán később a gyámja
Bark: rókafiú, Inynek, Vuk húgának ismerőse
Csele: rókalány, Bark húga, akivel Vuk találkozik
Simabőrű (Borsos): vadász (valójában minden ember)

Vahur: Simabőrű egyik kutyája („elárulta a szabad népet, és orrát kölcsönözte neki”)
Fickó: Simabőrű másik kutyája
Finánc: Simabőrű kis vizslája
Basa: Simabőrű komondora
másik Simabőrű: fővadász
Csufi: a fővadász tacskója
egyéb Simabőrűek: vadászok, erdőőrök, aratók, falubeli emberek
Tás: vadkacsa. az elsőt Vuk szeme láttára lő le egy Simabőrű, a másik Vuk első áldozata
Kurra, a jegyző farkaskutyája, akit Simabőrű tévedésből lelő
Sut, idegen, farok nélküli róka, akit Karak elűz, hogy megvédje Vukot
Szi: kígyó
Szú: teknős
Gege: lúd
Cin: egér
Csirik: menyét
Kalán: nyúl
Kele: gólya
Unka: béka
Zu: bogár
Kurri: Kakas
Kata: tyúk
Csusz: gyík
Mú: marha
Nyaú: macska
Lutra: vidra
Kró: holló
Csi: fecske
Rá: szürkevarjú
Csám: disznó
Karr: kabasólyom
Hu: bagoly
Kiő: ölyv2. rész

Vadászat során Kag egy ismeretlen házat vesz észre. Mivel eddig még nem járt errefelé, óvatosan, bizalmatlanul figyeli, ám kiszimatolja, teli van fogukra való harapnivalóval (tyúkkal, kakassal).

Ám a házat ellensége, Vahúr, az ember szolgálatába állt kutya őrzi. Már üldözőbe is veszi, de szerencsére Kagnak sikerül elmenekülnie.

3. rész

Kag visszafordul a faluba, hogy folytassa a vadászatot. Egy kertben ígéretes tyúkólat talál, de látja: megelőzte Cin, a menyét. Cint megöli, megeszi, annak zsákmányát, a tyúkot pedig viszi haza, családjának.4. rész

Hazaúton észrevesz egy Simabőrűt (vadászt) és a kutyáját az odú felé menni, ami igen rosszat sejtet. Sajnos valóban bekövetkezik, amitől tartott: észreveszik a rókabarlangot, benne Innyel és a kicsinyekkel. Simabőrű egy újságpapírt szögez a bejáratra, melynek zörgése megijeszti a rókákat, így nem mernek kimenekülni, Kag pedig bemenni.

A vihar letépi a papírt, így berohan. Megkéri Inyt, hogy Vukot vigye el a tóparti régi rókavárhoz, hogy legalább ő megmeneküljön. A vadászok kutyája azonban megöli Kagot és Inyt, a rókavár pedig beomlik, így a bent maradt rókakölykök is odavesznek…

A vadászat során az egyik kutya, a Fővadász Csufi nevű tacskója is elpusztul. Borsos, a vadász egy még lélegző rókakölyköt kiment a várból, hogy megszelídítse, és ezzel engesztelje ki a fővadászt kutyája elvesztéséért.

5. rész

Közben kicsi Vuk a tóparton várja anyukáját, de az csak nem jön. Hiányzik a családja, de a távolról hallatszó csaholás rosszat sejtet. Lassan besötétedik. „Egyedül vagyok… kicsi vagyok… éhes vagyok” – panaszkodik hangosan, mire egy idősebb róka válaszol. Vuk elmondja, ki ő, és Karak, a róka rájön: Vuk még nem tudja, hogy családja elveszett. Elárulja Vuknak, hogy ő a rokona, és anyja bízta meg, hogy vigyázzon a kisrókára.6. rész

Karak magával viszi kicsi Vukot barlangjába, közben a kölyök azonnal bizonyítja különleges képességeit azzal, hogy felhívja a figyelmét Tásra. Egy vadász lőtte le korábban, és jobban érzi a szagát, mint a tapasztaltabb Karak.

Az idős róka tanítgatja Vukot. Elmeséli, kik valók zsákmánynak (tyúk, kakas stb.), és óva inti a kisrókát a Simabőrű Embertől, aki lángoló botjával mindenkit megöl. Azt hiszi, mindenek felett áll, és minden az ő tulajdona. Elmondja azt is, hogy családját is ő pusztította el, így Vuk örökre meggyűlöli.

Elérkezik az ideje a közös vadászatnak. Vuk megmutatja, mire képes: első áldozata Tás, a vadkacsa. Miközben várja, hogy eldicsekedhessen vele Karaknak, egy idegen róka, a farok nélküli Sut akarja elvenni a zsákmányt, de Karak elűzi.

 Fekete István: Vuk olvasónapló 1

Fekete István: Vuk olvasónapló 2

Fekete István: Vuk olvasónapló 3

Fekete István: Vuk olvasónapló 4

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük