Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön olvasónapló 5

Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön olvasónapló 5Szereplők:

Gergő, egy szegény család egyik gyermeke

Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön olvasónapló
Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön olvasónapló

Jano bácsi, a tót játékárus, akitől a körtemuzsikát kapja Gergő
Gergő édesanyja
Márton, Gergő édesapja, szűcs (bőrvarró)
Titulász doktor
Marika, a húga, aki baba korában meghal
Bordács keresztanya, keresztapa
Messzi Gyurka, az öreg csősz, Mitvisz, a pulija
bűbájos Küsmödi Kelemen/Maksus árus, unokája, Pálistók Peti, a kis bice-bóca
Túri bíróék, azok fia
kenyérsütögető asszonyék
Kese kalaposék
Sánta bognárék
Holló asztalosék
Mitetszik boltosék
Nekopogi kovácsék
Báró cigányék, hat fiuk: Nácika, a legidősebb, Marcsóka, a legkisebb
Gáspár apó, harangozó
Ábel pandúr
Csorbóka úr, könyv- és mézeskalács-kereskedő
Malvinka, „ködmöntündér” kisruha-varrónő nénike és macskája, Pajtás, öreg kanárija
tanító úr
Cötkény varga, fia, Gáborka
nagy Cintula, Tarán Laci, Veszkény Gyuszi, Pipitér Gazsi, Gergő osztálytársai
Matókné, Fajki bácsi, Támadi bácsi, Vízhányóné, Nebula bácsi, piaci árusok
Habók Fügedi, toronyőr
Péter apó, bányász, Küsmödi egykori bányásztársaMóra Ferenc: Kincskereső Kisködmön olvasónapló 5

A bűbájos előkerül

Az iskola a piacra néz, ahol az árusok mind kedveskednek a tanulófiúknak valamivel. Egyszer új árus jön, Maksus (valójában bűbájos Küsmödi), aki mogyorót, vízimadár-tojásokat árul, csúnya, mogorva ember, és nem állja a diákokat.

Mikor leveri Pipitér Gazsi kalapját, nagy Cintula úgy dönt, megtréfálja az öreget. Vesz tőle egy tojást, és úgy tesz, mintha egy ezüst húszast szedne ki belőle. Emiatt Küsmödi feltöri az összes tojását, de természetesen pénz nincs egyikben sem.

A kis bice-bóca

Télre fordul az idő, mikor új gyerek jön az iskolába. A kis bice bóca, Pálistók Peti, Küsmödi Kelemen elárvult unokája a városból, akit magához vett. Mankóval jár, és csak kökényt ehet ebédre. Iskolatársai megszánják, mindenki visz neki valamit az otthoni ebédjéből, még a tanító úr is. Nagy Cintula pedig direkt hanyatt esik kézenállásból, hogy megnevettesse.

Péter apó

A kis bice-bóca nagyon okos fiúcska, és Gergő – a ködmönös fiú – mellé ül a padban, akivel összebarátkoznak. Egyszer nem Küsmödi megy bice-bócáért, hanem egykori bányásztársa, Péter apó. Gergő szeretné megnézni, milyen egy bánya. Péter apó leviszi a sötétbe.

Gergő látja, milyen keményen dolgoznak a szénbányászok, vak lovacska viszi a szenet, ásványból vannak a virágok, és bányarigó is van. A bányarigó a bányaléget jelzi fütyülésével. Most is elszabadult a mérges gáz, ezért a bányászoknak és Gergőnek menekülnie kell.

Az égbelátó

A bányát lezárják, amíg kiszívják belőle a mérges gázokat. Péter apó szerint az ó-bányából szivárogtak át, a Küsmödi által, kincskeresés miatt vágott lyukakból.

Közben a tanító úr kihirdeti, hogy karácsonykor a legjobb tanulónak egy égbelátót ad ajándékba, amit mindenki körülcsodál. A két esélyes Gergő és a kis bice-bóca. Gergő átjavítja a kis bice-bóca matematika dolgozatán az 1-eseket 4-esre, így megnyeri az égbelátót. A szomszédok, barátok mind belenéznek, ki-ki azt látja benne, amit látni szeretne. Közben Gergő belebetegszik a lelkiismeret-furdalásba tette miatt.

Elvisz a markoláb

Gergő annyira megbánta, hogy csalással szerezte meg az égbelátót, hogy kitalálja: karácsony napján elviszi inkább a kis bice-bócának. Mivel nem tudja az utat hozzá, Péter apótól kér felvilágosítást, merre keresse. A bányalég miatt aggódó Péter apó megmutatja az utat neki, és megnyugtatja, nem kell griffmadártól félnie. Ellenben vigyen kenyeret a bányapásztornak, mert akkor lehet, hogy teljesíteni fogja minden kívánságát. Gergő egyre mélyebben megy a hóban, sötétben, ködben, és eltéved, majd valamilyen mélységbe zuhan.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük