Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 8

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 8Szereplők:

Henry Dashwood, gazdag úriember, aki a történet elején meghal

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló
Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló

Mrs. Dashwood, Henry Dashwood második felesége
Elinor Dashwood, Mr. és Mrs. Dashwood legidősebb lánya
Marianne Dashwood, Mr. és Mrs. Henry Dashwood második lánya
Margaret Dashwood, Mr. és Mrs. Henry Dashwood legfiatalabb lánya
John Dashwood, Henry Dashwood és első feleségének fia
Fanny Ferrars Dashwood (Mrs. John Dashwood), John Dashwood felesége, Edward és Robert Ferrars lánytestvére
Sir John Middleton, Mrs. Dashwood távoli rokona
Lady Middleton, Sir John Middleton előkelő, de tartózkodó felesége
Mrs. Jennings, Lady Middleton és Charlotte Palmer édesanyja
Edward Ferrars, Fanny Dashwood egyik fiútestvére
Robert Ferrars, Edward Ferrars és Fanny Dashwood testvére
Mrs. Ferrars, Fanny Dashwood, Edward és Robert Ferrars édesanyja
Brandon ezredes, Sir John Middleton legjobb barátja
John Willoughby, Middletonék szomszédjának az unokaöccse
Charlotte Palmer, Mrs. Jennings lánya és Lady Middleton húga
Thomas Palmer, Charlotte Palmer férje
Lucy Steele, Mrs. Jennings fiatal, távoli rokona
Anne/Nancy Steele, Lucy Steele idősebb nővére
Mr. Pratt, Lucy Steele nagybátyja, Edward tanára
Miss Sophia Grey, egy gazdag örökösnő
Miss Morton, egy gazdag nő
Lord Morton, Miss Morton édesapja
Eliza Williams, Brandon ezredes gyámoltja
Mrs. Smith, Mr. Willoughby gazdag nagynénjeJane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 8

32. fejezet

Elinor elmeséli Marianne-nak, amit megtudott Brandon ezredestől, ám ez nem csökkenti boldogtalanságát. Viszont legalább jobb szemmel tekint az ezredesre ezután.

Közben Mrs. Dashwood is megtudja, tényleg nem volt eljegyzés, de nem akarja, hogy hazatérjenek, mert ott minden Willoughbyra emlékeztetné Marianne-t. Marianne meghajlik anyja akarata előtt, hogy Londonban maradjanak, mert azt hiszi, ez jó Elinornak, hiszen találkozhat Edwarddal. Ezzel szemben Elinor azzal vigasztalja magát, hogy Marianne-nak tesznek ezzel jót.

Middletonék és Palmerék egyaránt felháborodnak a történteken, és elítélik Willougbyt. Brandon ezredes igyekszik Marianne kedélyén javítani, és néha sikerül is valamelyest felvidítania. Közben lezajlik az esküvő is, de ez már nem tudja még jobban felkavarni Marianne-t.

Időközben a Steele testvérek is Londonba érkeznek.

33. fejezet

A Daswood nővérek egy nap egy ékszerházban összefutnak bátyjukkal, aki Fannyval nemrég érkezett Londonba. John Dashwoodnak kissé kínos, hogy ennyire elhanyagolta rokonait, de úgy látja, minden rendben van velük. Később tesz is Mrs. Jenningséknél egy udvariassági látogatást felesége nélkül, ahol találkozik Brandon ezredessel, és lenyűgözi a nagy vagyona. Biztatja Elinort, fogja meg magának Edward helyett, akinek várhatóan nemsokára meglesz az esküvője egy gazdag hölggyel, Miss Mortonnal. Miközben arról próbálja meggyőzni Elinort, hogy nem olyan gazdagok, mint egyesek hiszik, büszkén beszámol újabb szerzeményeiről is.34. fejezet

Fanny Dashwood meglátogatja Mrs. Jenningset és Lady Middletonékat, és nagyon jó benyomást tesznek rá. Mrs. Jennings viszont koránt sincs annyira elragadtatva tőle.

Fanny igyekszik távol tartani Edwardot, aki velük jött, Elinortól, amíg meg nem házasodik, mert attól tart, még mindig Elinort szereti. Lucy pedig Elinornak panaszolja, hogy nem találkozhat jegyesével.

A Dashwood házaspár meghívja magához Middletonékat, a Dashwood kisasszonyokat Brandon ezredessel, valamint a Steele kisasszonyokat is. Elinor fél, hogy találkozhat Edwarddal, de Lucy „megnyugtatja”, hogy nem lesz jelen.

Edward anyja, Mrs. Ferrars szándékosan nem vesz tudomást Elinorról, ellenben nagyon is kedvesen bánik a Steele nővérekkel. Marianne kijön béketűréséből, mikor Elinor munkájának dicsérete helyett Miss Mortont kezdik el magasztalni Ferrarsék.

35. fejezet

Elinor, megismervén majdnem-anyósa, Mrs. Ferrars jellemét, már nem is bánja annyira, hogy nem kerültek közelebbi rokonságba. Bezzeg Lucy el van ragadtatva tőle, és boldog, hogy milyen kedvesen bántak vele. Miközben ezt ecseteli, egyszer csak Edward toppan be. E találkozás mindhármuk számára a lehető legkínosabb meglepetés. Elinor hősiesen igyekszik fenntartani a társalgást, sőt, még magukra is hagyja őket, míg szól Marianne-nak, aki boldogan üdvözli Edwardot.

Marianne további kínos perceket szerez a társaságnak azzal, hogy nyíltan dicséri Edwardot, és biztatja, hogy mutassa ki érzelmeit Elinor iránt. Emiatt Edward gyorsan el is távozik a féltékeny Lucy szeme elől, aki nemsokára követi őt.

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 8.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük