Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 5

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 5.Szereplők:

Henry Dashwood, gazdag úriember, aki a történet elején meghal

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló
Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló

Mrs. Dashwood, Henry Dashwood második felesége
Elinor Dashwood, Mr. és Mrs. Dashwood legidősebb lánya
Marianne Dashwood, Mr. és Mrs. Henry Dashwood második lánya
Margaret Dashwood, Mr. és Mrs. Henry Dashwood legfiatalabb lánya
John Dashwood, Henry Dashwood és első feleségének fia
Fanny Ferrars Dashwood (Mrs. John Dashwood), John Dashwood felesége, Edward és Robert Ferrars lánytestvére
Sir John Middleton, Mrs. Dashwood távoli rokona
Lady Middleton, Sir John Middleton előkelő, de tartózkodó felesége
Mrs. Jennings, Lady Middleton és Charlotte Palmer édesanyja
Edward Ferrars, Fanny Dashwood egyik fiútestvére
Robert Ferrars, Edward Ferrars és Fanny Dashwood testvére
Mrs. Ferrars, Fanny Dashwood, Edward és Robert Ferrars édesanyja
Brandon ezredes, Sir John Middleton legjobb barátja
John Willoughby, Middletonék szomszédjának az unokaöccse
Charlotte Palmer, Mrs. Jennings lánya és Lady Middleton húga
Thomas Palmer, Charlotte Palmer férje
Lucy Steele, Mrs. Jennings fiatal, távoli rokona
Anne/Nancy Steele, Lucy Steele idősebb nővére
Mr. Pratt, Lucy Steele nagybátyja, Edward tanára
Miss Sophia Grey, egy gazdag örökösnő
Miss Morton, egy gazdag nő
Lord Morton, Miss Morton édesapja
Eliza Williams, Brandon ezredes gyámoltja
Mrs. Smith, Mr. Willoughby gazdag nagynénjeJane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 5.

17. fejezet

Mrs. Dashwood ugyancsak örömmel üdvözli Edwardot, és a közös vacsorán próbálja kipuhatolni a fiatalember jövőbeli elképzeléseit. A piszkos anyagiak is szóba kerülnek: Marianne jóval többre vágyna, mint amennyi a család tagjainak rendelkezésére áll.

A vacsorán beszélgetésük ismét rávilágít Elinor józan felfogására Marianne romantikus előítéleteivel szemben, mikor mások és saját viselkedésük megítélése kerül szóba. Marianne kijelenti, hogy Edward túl tartózkodó, és ez mélyen megrendíti a fiatalembert.

18. fejezet

Másnap ismét kiviláglik, hogy Edward nem az a típus, akit lenyűgöz a szépség: ennél sokkal gyakorlatiasabb természetű. Ezt természetesen nem tetszik Marianne-nak, főleg, hogy még kérkedik is ezzel. Marianne észrevesz Edward kezén egy gyűrűt, benne egy női hajfürttel. Edward nem örül a leleplezésnek, és azt mondja, nővérétől kapta, de Marianne és Elinor úgy véli, Elinoré a fürt.

Közben Sir Johnék is tudomást szereznek a látogatóról, és meghívják őket a másnapi társas, táncos estjükre. Edward megtudja, hogy Marianne számára Willoughby nem közömbös, de azt gondolja, nem lehet komoly a kapcsolatuk.

19. fejezet

Elinor Edward visszafogottságát az édesanya fia iránti elképzeléseknek tulajdonítja, amelyek nem egyeznek Edward akaratával. Edward egyhetes látogatásának napján kifejti, hogy henyének tartja magát. Bár családja azt szerette volna, hogy katona legyen, ő a papi hivatás felé hajlik.

Edward távozása után Elinor nehezen tudja leplezni csalódottságát Edward hűvös viselkedése miatt. Ő mégis jobban tudja elrejteni érzelmeit, mint Marianne Willoughby miatti bánatát.

Egy nap Sir John és Mrs. Jennings vendégekkel érkezik hozzájuk: Charlotte Palmer, Mrs. Jennings lánya, Mrs. Middleton húga, férjével, Thomassal.

20. fejezet

Mint kiderül, Mrs. Palmer kissé együgyű asszonyka, férje pedig nehezen teszi túl magát ezen, ezért gyakran mogorva. Mrs. Palmer mindenáron el akarja érni, hogy a Dashwood hölgyek meglátogassák őket clevelandi otthonukban (ahol szerinte Willoughby is gyakori vendég). Mrs. Palmer hallott Marianne és Willoughby „esküvőjéről” – állítólag Brandon ezredestől.

21. fejezet

Palmerék hazamennek, de új vendégek érkeznek, Mrs. Jennings hölgyrokonai: a Steele lányok, Mrs. Middleton unokatestvérei. Sir John unszolására a nővérek látogatóba mennek hozzájuk, hogy találkozzanak velük. Az idősebb, Anne kissé ostoba és parlagias, fiatalabbik, Lucy, ha nem is elegáns, de legalább csinos leány. De mindketten azon vannak, hogy Middletonék kegyeibe és a Dashwood lányok bizalmába férkőzzenek.

Sir John nem állja meg, hogy ne pletykáljon a Steele lányoknak a Dashwood kisasszonyok szerelmi életéről. Így Lucy megtudhatja Willoughby érdeklődését Marianne iránt – és egy bizonyos „F” kezdőbetűjű udvarló is felmerül Elinor esetében. Végül az is kiderül, hogy ez a betű Edward Ferrarst takarja.

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 5.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük