Shakespeare: Hamlet, dán királyfi olvasónapló

William Shakespeare „Hamlet, dán királyfi” című műve, mely egy dán királyfi történetét meséli el, a drámairodalom egyik legismertebb alkotása. A tragédia az európai kultúrának meghatározó darabja, melyhez óriási mennyiségű szakirodalom kapcsolódik és számtalan adaptációt inspirált. Emellett ez az egyik leggyakrabban idézett alkotás is.

Szereplők:

Shakespeare: Hamlet, dán királyfi olvasónapló
Shakespeare: Hamlet, dán királyfi olvasónapló

Claudius, Dánia királya
Gertrud, dán királyné, Hamlet anyja
Hamlet, az előbbi király fia, a mostaninak unokaöccse
Ophelia, Polonius leánya
Polonius, főkamarás
Laertes, Polonius fia
Horatio, Hamlet barátja
Rosencrantz, udvarfi
Guildenstern, udvarfi
Fortinbras, norvég királyfi
Osrick, udvaronc
Voltimand, udvarfi
Cornelius, udvarfi
Marcellus, tiszt
Bernardo, tiszt
Francisco, katona
Sírásók, (az eredetiben: bohócok)

A Szellem, Hamlet atyja szelleme

A „Hamlet” darab főhőse Hamlet, a dán trónörökös, az nemrégiben elhunyt Hamlet király fia. Az előző király halála után annak testvére, Claudius, gyorsan nősül, elvegyülve a meghalt uralkodó özvegyét, Gertrudot, aki Hamlet királyfi anyja is egyben. A tragédia háttértörténetét a Dánia és Norvégia közötti ellenségeskedés szövi át, amely során a norvég Fortinbras herceg vezetésével ellenséges sereg közelít Dánia felé.

Shakespeare: Hamlet, dán királyfi olvasónapló

I. felvonás

William Shakespeare „Hamlet” című drámája egy hűvös éjszakán veszi kezdetét Helsingőr várában. Az őrségváltás során Franciscót váltja fel Bernardo, majd csatlakozik hozzájuk Marcellus és Horatio, Hamlet, a dán királyfi legjobb barátja.

Az őrök megpróbálják meggyőzni Horatiót arról, hogy látták az elhunyt király szellemét, amikor az ismét feltűnik előttük. Eközben Claudius király és Gertrud királyné államügyekkel foglalkoznak, próbálva kivédeni a norvég Fortinbras herceg által vezetett inváziót. Hamlet, miután barátjától, Horatiótól megtudja a szellem látogatását, elhatározza, hogy személyesen is találkozik vele.

A királyi udvarban Polonius, a király főtanácsadója, épp búcsút vesz fiától, Laertestől, aki Franciaországba készül visszatérni. Polonius lánya, Ophelia pedig Hamlet udvarlásának célpontja, ám sem apja, sem bátyja nem bízik Hamlet komoly szándékaiban, és mindketten figyelmeztetik Opheliát.

Az éjszaka folyamán a Szellem ismét megjelenik Hamlet előtt, felfedve, hogy ő Hamlet király szelleme, akit Claudius mérgezett meg. A szellem bosszút követel, amire Hamlet beleegyezik, és titoktartásra esküdteti barátait.

II. felvonás

Nem sokkal később Ophelia riadtan számol be apjának, Poloniusnak, hogy Hamlet zavart állapotban tört be hozzá, de nem szólalt meg. Claudiust és Gertrudot aggasztja, hogy Hamlet hosszan gyászolja apját és viselkedése egyre zavarodottabbá válik, ezért felkérik Rosencrantzot és Guildensternt, hogy derítsék ki ennek okát.

Polonius azt gyanítja, hogy Hamlet furcsa viselkedésének hátterében a „szerelmi extázis” áll, és tájékoztatja erről Claudiust és Gertrudot. Rosencrantz és Guildenstern Hamletet látogatják meg, aki kezdetben örül barátainak, de hamar rájön, hogy őket kémkedésre küldték.

Hamlet továbbra is kételkedik a Szellem szavainak hitelességében, ám a helyzet változik, amikor egy színtársulat érkezik Helsingőrbe. Hamlet úgy dönt, hogy színre visz egy olyan darabot, amely apja meggyilkolását ábrázolja, remélve, hogy Claudius reakciója elárulja, bűnös-e valójában.

III. felvonás

Claudius és Polonius ráveszik Opheliát, hogy figyelje Hamlet cselekedeteit. Amikor Hamlet észreveszi, hogy Ophelia kémkedik utána, felháborodásában azt tanácsolja neki, hogy vonuljon be egy kolostorba. Az előadás napján az egész udvar jelen van, és Hamlet folyamatosan kommentálja az eseményeket.

A gyilkossági jelenet bemutatásakor Claudius hirtelen felkel és elhagyja a termet, amit Hamlet bűnösségének egyértelmű jeleként értelmez. Ezt követően Gertrud magához hívja Hamletet magyarázatot kérni. Hamlet útközben találkozik imádkozó Claudiussal, de nem öli meg, mivel attól tart, hogy az ily módon elhunyt király a mennybe jutna.

Közben Polonius elrejtőzik a szoba függönyei mögé. Hamlet és Gertrud között heves veszekedés alakul ki, és Hamlet véletlenül leszúrja a függöny mögött megbúvó Poloniust, azt hihetve, hogy Claudius az. Ekkor megjelenik a Szellem, és figyelmezteti Hamletet, hogy bánjon kíméletesen anyjával, de Claudiust ölje meg mihamarabb. Mivel Gertrud nem látja a Szellemet, Hamlet beszédét újabb bizonyítékként értékeli fiának őrületére.

IV. felvonás

Hamlet elrejti Polonius holttestét, mire Claudius, saját élete féltése miatt, száműzi Hamletet Angliába és titokban a meggyilkolására utasít. Ophelia, apja elvesztése miatt, beleőrül és gyermeki dalokat énekelve járja Helsingőr utcáit. Laertes, miután visszatért Franciaországból, megtudja apja halálát és húga megdöbbentő állapotát, és düh fogja el.

Claudius meggyőzi Laertest, hogy Hamlet az egyetlen felelős mindenért. Hamarosan hírek érkeznek arról, hogy Hamlet nem pusztult el, hanem visszatért Dániába. Claudius ravasz tervet sző: javasolja Laertesnek, hogy hívjon ki Hamletet párbajra, ahol mérgezett pengével küzdene. Ezenfelül titokban mérgezett bort is előkészít, amennyiben a párbaj nem a tervek szerint alakulna. Közben Gertrud jelenti be, hogy Ophelia tragikus módon vízbe fulladt.

V. felvonás

Miközben Helsingőrben két sírásó megbeszéli Ophelia állítólagos öngyilkosságát, sírját ásva, Hamlet Horatio kíséretében érkezik a helyszínre. Hamlet szóba elegyedik az egyik sírásóval, aki felhozza Yorick, az egykori udvaribolond koponyáját. Ekkor közeledik Ophelia temetői menete Laertes vezetésével.

Hamlet azt állítja, hogy ő mindig szerette Opheliát, és összetűzésbe kerül Laertesszel, ám szétválasztják őket. Később Hamlet elmeséli Horationak, hogy sikerült elmenekülnie, és hogy Rosencrantz és Guildenstern meghaltak. Osric, az udvaronc szólítja meg őket, hogy Hamlet vívjon meg Laertesszel.

Amint Fortinbras seregei közelednek a vár felé, megkezdődik a párbaj. Laertes megsebzi Hamletet mérgezett kardjával, de fegyvereik összecserélődnek, és Hamlet is megsebzi Laertest. Közben Gertrud megissza a mérgezett bort és életét veszti. Laertes utolsó perceiben megbékél Hamlettel, és felfedi Claudius gyilkos szándékát.

Hamlet, életének utolsó pillanataiban, megöli Claudiust, és Fortinbrast jelöli meg örökösének. Amikor Fortinbras megérkezik, Horatio elbeszéli neki az eseményeket és arra kéri, hogy Hamletet temessék el méltósággal.

Shakespeare: Hamlet, dán királyfi olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük