Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 1

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 1



Szereplők:

az ifjú Karinthy/Bauer, az elbeszélő

Mici, a húga

Fröhlich, Schwicker, Kökörcsin, Mangold, Lenkei, Prém, tanár urak

Büchner, Guttmann, Neugebauer, Skurek Ferenc, Goldfinger Rezső, Deckner, Kelemen, Roboz, Auer, Wlach, Zajcsek, Löbl, Eglmayer, Palkovics, Csekonics, Benkő, Gellér, Székely, Várnai, Gárdos, Sebők, Gerő, Jákó, Wlach, Bányai Miklós, Rogyák, Zsemlye Tivadar, Singer, tanulók

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló

Erzsike, szobalány

Mari, mindenes

Steinmann, jó tanuló

rossz tanuló

 

 

 

 



Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem rövid ismertetés

A Tanár úr kérem egy több, rövidebb karcolatokból álló írások gyűjteménye. 1916-ban jelent meg először, azóta nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is számos kiadást ért meg, népszerűsége azóta is töretlen. 1956-ban filmet is készítettek róla, színdarabként is játsszák. Alcíme: Képek a középiskolából.

Karinthy a gyűjteményt barátjának, Kosztolányi Dezsőnek, a Szegény kisgyermek panaszai szerzőjének ajánlotta.

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem felépítése

A könyv eredeti kiadásában összesen 16 rövid elbeszélés volt található. A későbbi kiadásokban ezt kiegészítették további 4 humoreszkkel.

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem tartalma röviden

Az eredeti kiadásban szereplő írások a gyermekkor nehézségeit mutatják be érzékletesen, kedves humorral fűszerezve. Mindenki, gyermek és felnőtt egyaránt átérzi a fiatalság küzdelmes életét, és mindannyian kissé gyermekké válunk magunk is az olvasása közben.



Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem tartalma röviden összefoglalva

Bevezetés

Az első mondatok a későn érkező nebuló torokszorító belopódzását festik az osztályterembe. Az elbeszélőnek szerencséje van: a tanár összetéveszti korábban kikéredzkedett osztálytársával, így nem bünteti meg. Ekkor Karinthy végre fellélegezhet. Nemcsak a sikeres megérkezés, hanem annak felismerése is boldoggá teszi, hogy ismét ő a 16 éves Karinthy. Boldogan meséli Büchnernek: éjjel álmában 27 éves felnőttként látta a világot. Egy kávéházban ült, elismert íróként, Molnár Ferenc és Bródy Sándor ismerőseként – ám mégsem volt boldog. Ez olyannyira megrémisztette, hogy rájött: ez nyilván csak egy rossz álom, és így visszatérhet valódi, boldog kamaszkori életébe, az iskolapadba.

Reggel hétkor

Hajnalban csörög az óra, nem könnyű kikászálódni a hideg-rideg valóságba a meleg, pihe-puha ágyból… Az elbeszélő, Bauer félálomban igyekszik felébredni, próbálja rendezni gondolatait. Milyen nap van, milyen órák lesznek, mit felejtettem el…? Ha Mákossy tanár úr felelni hívja földrajzból, vajon tudom-e a leckét… Tanár úr kérem, én készültem… De hiszen ő nem is diák, hanem hős fővezér… A valós gondolatok ismét álommá mosódnak, melyből Erzsi, a szobalány riasztja fel. Megint elkésik az iskolából – de legalább a harisnyáját már felvette…



Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 2

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 3

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 4

 





 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük