Jókai Mór: A huszti beteglátogatók olvasónapló

Jókai Mór: A huszti beteglátogatók olvasónapló

Jókai Mór 1860-ban írt történelmi kisnovellája az egykori kuruc-labanc világba kalauzolja az olvasót. Ekkortájt a magyarok (vagyis kurucok: II. Rákóczi seregében szolgáló katonák) küzdöttek a szabadságért a Habsburgok uralmával szemben a labancokkal. (Labancnak nevezték a kurucok ellen küzdőket, akik a császár zsoldjában álltak.)



Jókai Mór: A huszti beteglátogatók olvasónapló
Jókai Mór: A huszti beteglátogatók olvasónapló

Szereplők:

Tallósy uram, Huszt várának labanc kapitánya

Rédey Ferenc, a magyar, kuruc sereg vezére

Jókai Mór: A huszti beteglátogatók tartalom röviden

A mű egy korabeli legendát dolgoz fel, ami elmeséli, hogyan került vissza Rákócziékhoz Huszt vára. A kurucok eszerint csellel foglalják vissza Husztot a labancoktól: hasonlóképpen, ahogyan a görögök tették a trójai faló segítségével. Mindezt egy rövid elbeszélés formájában, kevés szereplővel, egyetlenegy helyszínen: Huszt várában.



1. rész

Huszt vára a labancok kezén van, kapitánya Tallósy uram. A kuruc vezér, Rédey Ferenc, nagyon szeretné, ha valahogyan visszakerülhetne a magyarokhoz. Ám sem elegendő ostromfegyverrel, sem kellő számú muskétással (fegyveres gyalogos katonával), sem pénzzel nem rendelkezik hozzá.

Egyszer Rédey megtudja, hogy Tallósy uram ragályos betegségben szenved, ami miatt mindenki elkerüli. Ezt jó lehetőségnek tartja a visszafoglaláshoz, és kieszel egy tervet.

2. rész

Rédey meglátogatja az ágyban fekvő beteg Tallósy uramat: mivel egyedül megy, gond nélkül beengedik. A beteg örül a gondoskodásnak, és válaszol Rédey minden kérdésére.

A kuruc vezér így megtudja, nem gyógyítja senki a labanc kapitányt: felajánlja, hogy elküldi a fiát a saját orvosáért. Az orvos (két kocsival) megérkezik, és sokféle orvosságot rendel a betegnek – ezekért ugyancsak el kell küldetni, Debrecenbe.

Rédey számos egyéb szert ajánl Tallósy figyelmébe, melyeket el is hozat saját rokonaival, barátaival, embereivel. Ennek eredményeképpen már a betegnek is feltűnik, hogy egyre több kuruc került a vár belsejébe. Lassan többen vannak, mint a várőrség…

3. rész

Tallósy uram ezt szóvá is teszi Rédeynek, aki mosolyogva válaszol: már elegen is vannak, és ott is maradnak a várban. Tallósy először tréfának veszi: azt gondolják, hogy így le tudják győzni a várőrségét? Rédey komolyan válaszol: igen, mivel ahányszor a beteg gyógyszeréért küldték annak egyik csatlósát, azt nem engedték többé vissza a várba. A labancok helyett pedig jöttek a kurucok. Így már alig lézeng a várban olyan, aki a várőrséghez tartozna, és meg tudná védeni a betolakodóktól a várat.

4. rész

Tallósy uram rádöbben: jól rászedték – meg is gyógyul azon nyomban.

De nincs mit tenni: a várat a kurucok visszafoglalták a labancoktól. Tallósy uramat visszaküldik Szatmárba, és egész életében nevetnek rajta csúfos rászedése miatt.

Jókai Mór: A huszti beteglátogatók összefoglalás

A novella nemcsak Huszt várának visszafoglalását meséli el, hanem egyúttal a kortárs magyaroknak üzeni: van remény a Habsburgokkal szemben.





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük