Mikszáth Kálmán: Különös házasság olvasónapló

Szereplők:

Mikszáth Kálmán: Különös házasság olvasónapló
Mikszáth Kálmán: Különös házasság olvasónapló

gróf Buttler János
Bernáth Zsiga
báró Dőry István
Horváth Piroska
Horváth Miklós
Dőry Mária
Szucsinka plébános
az ezermester Vidonka

 

Mikszáth Kálmán: Különös házasság olvasónapló

A központi alakja a regénynek gróf Buttler János, aki a sárospataki kollégiumból hazafelé tart diáktársa, Bernáth Zsigával. Útjuk során egy napra megpihentek báró Dőry István olaszröszkei rezidenciáján. A szünidő alatt a fiatal gróf otthon felkereste régi szerelmét, Horváth Piroskát, és megkérte a kezét. Horváth Miklós, aki polgárból lett nemes, büszkén adta meg a lánya kezéhez szükséges apai áldását, de a házasságot egy évvel el kellett halasztaniuk.

A regényben a két barát, gróf Buttler János és Bernáth Zsigmond, hazafelé tartva újra meglátogatták báró Dőry Istvánt. Gyanútlanul érkeztek, de a báró, aki feudális úrként viselkedett, foglyul ejtette őket. Egy fondorlatos szituációban Buttler grófot rákényszerítette, hogy vegye el lányát, Dőry Máriát.

Az erőszakos házasság mögött nem csupán a Buttler-vagyon megszerzésének szándéka húzódott meg, hanem inkább Mária terhességének eltussolása és a család becsületének megvédése állt. A katolikus esketési szertartást Szucsinka plébános, Dőryék családi papja végezte, aki korábban szerelmi viszonyban állt a bárókisasszonnyal.

Gróf Buttler János felháborodottan tiltakozik az erőszakkal kikényszerített házassági eljárás ellen, és családja nemes pártfogóinak segítségével peres eljárást kezdeményezett a házasság érvénytelenítésére. Báró Dőry István azonban állítja, hogy az esketés gróf Buttler beleegyezésével történt.

A báró szerint Buttlernek nem kellene ragaszkodnia a rátukmált házassághoz, de a tiszta érzelmű és puritán erkölcsű Buttler gróf számára ez a megoldás elfogadhatatlan.

A pereskedés éveken át húzódott, mely során Dőry báró hamis tanúkat állított sorba; lánya, Mariska a tárgyalások alatt ingadozó álláspontot képviselt, végül hamisan tanúskodott, majd elájult – felmerült, hogy talán csak színlelte az eszméletvesztést. Hosszú ideig Bernáth Zsiga volt az egyetlen tanú, aki vallomásával Buttler János igazát erősítette meg.

A fordulatot az ezermester Vidonka vallomása hozta, aki beszámolt a kényszerházasság kulcsfontosságú eszközéről, egy Dőry által megrendelt emelőgépről. Közben Dőry báró párbajban lelövi Piroska apját, aki rokonszenves és felvilágosult figuraként jelenik meg a történetben. Buttler grófot és menyasszonyát a zaklatások súlyosan megviselik.

A per során az egyházi törvényszék tagjainak véleménye megoszlik az ügyben, szoros eredményeket követően végül a generális auditor döntése lesz a mérvadó. A döntés hátterében álló szándék, hogy a papi szerelmi botrány ne kerüljön nyilvánosságra, az erőszakkal kikényszerített házasságot érvényesnek ítélik. Ezáltal a valódi szerelmen alapuló új házasság lehetőségét zárják ki.

Idővel Bécsből érkezik a hír, hogy gróf Buttler János elhunyt; a temetését nagy titkolózás közepette megrendezik, azonban a zárt koporsót senki sem tekintheti meg. Nem sokkal később Horváth Piroska is nyomtalanul eltűnik. A történet szerint a szerelmespár messze, egy távoli helyen talál egymásra, ahol az igazságot a tekintély képviselői elnyomták. A regény emlékezetes befejező mondata így hangzik: „Csak a békák brekegik néha a közeli mocsarakban: ‘Urrak a papok! Urrak a papok!’”

Mikszáth Kálmán: Különös házasság olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük