Szophoklész: Antigoné olvasónapló

Szophoklész: Antigoné  olvasónaplóÁltalános infók:

Szerző: Szophoklész
A mű címe: Antigoné
Műfaj: Tragédia
A mű keletkezése :A dráma i. e. 442-ben íródott. Eredeti nyelve ógörög, azonban napjainkra számtalan nyelvre lefordították.

Szereplők:

 1. Antigoné: Haimón menyasszonya
 2. Iszméné: Antigoné testvére
 3. Polüneikész: A fiatal harcos, aki a városra támadt, hogy testvérét a trónról letaszítsa. (nem konkrét szereplő, csupán emlegetik őt)
 4. Eteoklész: a város védelmezője (nem konkrét szereplő, csupán emlegetik őt)
 5. Kreón a király
 6. Haimón: Kreón fia, Antigoné vőlegénye
 7. Theiresziász a vak jós
 8. Euridiké (Kreón felesége)
 9. őr
 10. szolga
 11. thébai vének karaSzophoklész: Antigoné rövid tartalom

A dráma Thebában játszódik, a királyi palota előterében, és az események mindössze néhány órán belül zajlanak le.

Antigoné felveti Iszménének, hogy Kreón király utasítására nem adhatják meg a megfelelő végtisztességet elhunyt bátyjuknak, Polüneikésznek, aki a várost ostromolva próbálta megdönteni testvérét a hatalomból. Antigoné nem hajlandó elfogadni ezt a döntést, és elhatározza, hogy titokban eltemeti testvérét, Iszméné segítségét kérve ebben. Iszméné habár egyetért azzal, hogy tiszteletben kell tartani a halottak jogait, félelmében nem mer szembeszállni Kreónnal. Ezért Antigoné egyedül készül cselekedni.

A kar elmondása szerint Polüneikész és Eteoklész egymás elleni küzdelme hogyan végződött tragédiával. Kreón dicséri Eteoklészt, mint hőst, míg Polüneikészt megveti. A vének tanácsa nem ért egyet Polüneikész gyászának és temetésének megtiltásával, de nem mernek szembeszállni a királlyal.

Egy őr jelenti, hogy ismeretlenek megszórták a holttestet porral. A tanács figyelmezteti Kreónt, hogy nem szabad szembemennie az istenek akaratával, de a királyt a bosszú vakítja meg, és ragaszkodik hatalmához. Miután az őrt elengedik, Kreón a tettes felkutatását követeli, és hamarosan Antigonét fogják el, aki büszkén vállalja cselekedetét. Kreón gyanítja, hogy Iszméné is részt vett a tervben, és őt is büntetni akarja. Antigoné viszont nem ismeri el Kreón királyi hatalmát, hangsúlyozva, hogy az istenek törvényei fontosabbak az emberi szabályoknál.

A két nővér börtönbe kerül, annak ellenére, hogy Antigoné a király fiának, Haimónnak volt a jegyese. A kar baljós eseményeket sejtet. Haimón megpróbálja apját meggyőzni, hogy változtasson döntésén, de Kreón nem hajlandó visszavonni szavait, attól tartva, hogy gyengének tűnne. A nép Antigoné mellé áll.

Kreón úgy rendeli, hogy Antigoné csak éppen annyi ételt kapjon, amennyi az életben maradáshoz szükséges. Iszméné szabadon bocsátását a kar javasolja.

Theiresziász, a vak próféta is figyelmezteti a királyt, hogy ez az utolsó esélye a helyrehozásra, de Kreón összeesküvést sejt és nem ismeri el hibáját. A próféta erre figyelmeztet, hogy Polüneikész miatt hamarosan még egy thebai férfi fog meghalni, ami nagy szerencsétlenséget hoz a királyra. Kreón erre megpróbálja helyrehozni a hibáit, de már késő. Hamarosan érkezik a hír, hogy fia, Haimón öngyilkos lett. Haimón anyja szembesíti férjét a történtekkel.

Végül Kreón eltemeti Polüneikész testét, és egy szolgájával együtt siet Antigoné kiszabadításához a sziklasírból. Érkezésük pillanatában találják Antigonét holtan, Haimón pedig saját magát leszúrja egy tőrrel, apjával szembeni haragját és dühét mutatva. Nem bocsát meg neki. Fia holttestével tér vissza, és ekkor szembesül a hírrel, hogy felesége is öngyilkos lett, őt okolva a családjuk tragédiájáért. Így Kreón megtartja ugyan a királyságát, de elveszíti mindenkit, aki közel állt hozzá, és magányosan marad, senkire sem számíthat.Fő konfliktusok az Antigonéban

Antigoné ↔ Kreón

A fő konfliktus, vagyis az alapkonfliktus Antigoné és Kreón között van.

Két értékrend összeütközése teremti a konfliktust. Kreón szerint Polüneikész hazaáruló, és mivel úgy gondolja, hogy övé minden hatalom, megtiltja, hogy eltemessék. Szerinte Eteoklész tisztességet érdemel, de Polüneikészt ellenségnek tekinti. Antigoné szerint viszont az isteni törvényt még a király sem változtathatja meg, így a végső tisztelet mindenkinek kijár. Szerinte testvért eltemetni szégyen nem lehet, ezért büszkén vállalja tettét. „Az én vezérem a szeretet, s nem a gyűlölet.”

Antigoné ↔ Iszméné

Antigoné és Iszméné között is konfliktus keletkezik, hiszen Iszméné inkább Kreón mellett áll, fejet hajt a zsarnok előtt, bár nem ért egyet vele. Iszméné félti a saját bőrét, és Antigonét is próbálja lebeszélni arról, hogy a király parancsát megszegje. Antigoné viszont hajthatatlan, Iszménére nem hallgat, és haragszik is rá egy kicsit, amiért ő nem akar kiállni Polüneikész mellett.

Kisebb konfliktusok:

Haimón ↔ Kreón

Teiresziász ↔ Kreón

Iszméné ↔ Kreón

Szophoklész: Antigoné  olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük