Déry Tibor: Szerelem olvasónapló

Déry Tibor: Szerelem olvasónapló

<yoastmark class=

Déry Tibor (1894-1977) író 1956-ban írt novellája, a Szerelem talán legismertebb műve.



Déry Tibor: Szerelem című novella rövid tartalma:

Rövid, látszólag minden különösebb írói eszköz nélkül is drámai módon mutatja meg egy elítélt visszatérését a világba és feleségéhez. A főhőst (B.) 7 év börtön után minden indok nélkül szabadon engedik. B. hazaútját, friss benyomásait követhetjük végig a novellában, egészen addig, míg végre magához ölelheti szeretett, soha el nem feledett feleségét.

Déry Tibor: Szerelem című novella tartalma

1. rész: szabadulás

A novella első részében egy politikai fogoly, B. szabadulását követhetjük nyomon, akit 7 év után váratlanul elengednek a börtönből. A hirtelen szabadság váratlanul éri, hirtelen nem is tudja, mihez kezdjen ezután. Végül elindul a villamos felé, közben folyton azon aggódva, hogy mikor állítják meg. A villamosról egy börtönőr száll le, akinek B. szándékosan nem köszön.

2. rész: hazaút

B. hirtelen szinte nem képes ilyen rengeteg benyomást, fényt befogadni, ami a szabad levegőn éri. Az utcát és villamost megtöltő emberek boldogsága, elégedettsége árad B. felé mindenünnen. A kalauznő kedvesen évődik ülőszomszédjával, a napsütötte tájak, melyek mellett elhalad, ugyancsak az élet szeretetét sugározzák felé.

Leszáll a villamosról, taxiba ül. A taxis rögtön látja, hogy frissen szabadult. Segítőkészen vesz neki cigarettát, nem fogad el tőle borravalót, jó tanácsokkal látja el B.-t.

A további utat gyalog teszi meg, gyönyörködve a fák virágában, a felhők árnyékában. Végül izgatottságát magából kiadva, szorongva közeledik régen látott otthona felé.



3. rész: otthon

B. nem találja feleségét és gyermekét. A házmesterné engedi be, és felvilágosítja, felesége dolgozik, gyermeke iskolában van, később érnek haza. Addig is kitörő örömmel üdvözli, csakúgy, mint más lakók is.

4. rész: egymásra találás

Végül négy gyerek társaságában megérkezik B. felesége. A boldogságot kifejezni szavakkal nem egyszerű: de felesége tekintete mindent elárul. Végre elmondhatják, hogy mindig vártak egymásra, és sosem szerettek mást. B. idővel ismeretlenné nőtt fiával is megbarátkozik majd.

Déry Tibor: Szerelem című novella összefoglalás:

A novella minimalista stílusa, tárgyszerűen semleges hangneme pusztán a konkrét történéseket adja elő dokumentarista eszközökkel. Mégis, ezzel éri el a kellő hatást. Azt, hogy az olvasó valóban át tudja élni és érezni egy igazságtalanul fogvatartott ember szabadulását és megható újraegyesülését imádott feleségével.

A novella tartalma két fő mondanivalót sugall: egyrészt az elnyomó rendszer igazságtalanul elítélt, ártatlan politikai áldozatainak érzéseit mutatja be. Másrészt az egyetlen, minden megpróbáltatást túlélő, múlhatatlan szerelem győzelmét a kegyetlen világ felett.

Mindezt minden túlmagyarázás nélkül, a legfinomabb eszközökkel: érzékletes leírással – és még több elhallgatással. Az egyes szám harmadik személyben írt mű az olvasóra bízza, hogy maga fedezze fel az egyszerű szöveg mögött rejtőző mélységeket.





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük