Örkény István: Macskajáték olvasónapló

Szereplők:

Örkény István: Macskajáték olvasónapló
Örkény István: Macskajáték olvasónapló

Özv. Orbán Béláné (szül. Szkalla Erzsébet): Idős, özvegy asszony, aki szerelmi kapcsolatot ápol Csermlényi Viktorral, bár ezt mások előtt tagadja.
Giza: Erzsi Németországban, a családjával élő, tolószékes húga.
Paula: Erzsi régi barátnője, akivel együtt vészelték át Budapest ostromát, majd évekkel később újra találkoztak.
Egérke: Erzsi szerencsétlen sorsú szomszédasszonya, akit sanyarú sorsából ő mentett meg, és szerzett neki munkát.
Ilus: Erzsi lánya, aki tolmácsként dolgozik.
Csermlényi Viktor: Egykor nagy népszerűségnek örvendő, sikeres operaénekes, Erzsi szerelme.
Csermlényi Bruckner Adelaida: Viktor anyja, aki szintén operaénekes volt.
Józsi: Erzsi gyógyszerészként dolgozó veje.

Örkény István: Macskajáték olvasónapló röviden

A hatvanas éveiben járó özvegy, Orbán Béláné Erzsi, egyedül él egy budapesti lakásban. A külföldön élő, tolószékes nővérével, Gizával rendszeresen levelez és telefonon tartja a kapcsolatot. Egy napon Erzsi összefut régi barátnőjével, Paulával, akinek külseje mély benyomást tesz rá.

Paula javaslatára Erzsi vörösre festeti a haját, ami nem talál tetszést Gizánál. Közben Erzsi titokban találkozgat szerelmével, a megkopott operaénekessel, Cserményi Viktorral, amit Giza szintén nem helyesel. Az idő múlásával a három idős között egy bonyolult szerelmi háromszög alakul ki.

Örkény István: Macskajáték olvasónapló

A vetítővásznon felbukkan egy régi, megfakult fénykép, mely valószínűleg 1918-ban vagy 1919-ben készült. A képen a Szkalla lányok, két elmosódott alak látható, akik kitárt karral rohannak a víz felé. Orbánné Erzsi szavaiból derül ki a fénykép története, ahogy ő megőrizte az emlékeket. Az egykoron Szolnok megye szépségeiként ünnepelt lányok ma már alig ismerhetők fel a fotón, amelyen szélfútta hajjal és első tüllruháikban örökítették meg őket.

Az idők során a hajdanán közeli Szkalla lányok élete eltávolodott egymástól. Orbánné Erzsi egy zöldövezeti házban, egy adjunktus házaspárral él társbérletben. Testvére, Gizi, aki megbénult, fia otthonában, luxuskörülmények között tölti napjait. Az idős nővérek mindennap telefonon beszélgetnek, így tartva fenn a kapcsolatot a távolság ellenére.

Erzsi a napokban egy véletlen találkozás során ismerkedett meg Paulával, akivel gyorsan barátságot kötött. Elmondása szerint Paulával való kapcsolata az első igazi emberi érintkezés, mióta testvére, Gizi elhagyta. A két nő rendszerint a Nárcisz presszóban találkozik, ahol kiderült, hogy az ostrom idején Paula valószínűleg megmentette Orbán család életét.

A barátság motiválja Orbánné Erzsit, hogy újra több figyelmet fordítson megjelenésére: befesti haját és fiatalosabban öltözködik, mint barátnője. Erzsi és Paula annyira közel kerülnek egymáshoz, hogy Erzsi minden titkát megosztja Paulával, beleértve azt is, hogy Viktor, aki rendszeresen ellátogat hozzá ebédre, valaha a szeretője volt.

Viktor gyakran látogat Erzsihez ebédre, és csodálja az asszony megújult külsejét. Egy alkalommal Erzsi meghívja Viktort is a presszóba, amikor Paulával találkozik, de ez végül rossz döntésnek bizonyul. Az eset után Paula és Viktor megszakítják a kapcsolatot az asszonnyal.

Kiderült, hogy Paula és Viktor egymásra találtak, és jelenleg az esküvőjük tervezgetésével vannak elfoglalva. Erzsi, aki rádöbben, hogy még mindig szerelmes Viktorba, mindent megtesz, hogy visszaszerezze őt. Eközben Erzsi lánya és veje próbálják elvonni az asszony figyelmét a férfiról. Testvére, Gizi meghallgatja ugyan Erzsi panaszait, de nem kíván közbeavatkozni.

A történet végén Erzsi öngyilkosságot kísérel meg, de nem jár sikerrel. Amikor magához tér, ágya szélén ott ül Gizi, a testvér, akitől már oly régóta távol éltek egymástól. Most újra együtt vannak, és új életet terveznek: közösen élhetnének gyermekkoruk boldog helyszínén, Létán. Erzsi lánya is hazatér, és Gizi társaságában ismét eljátsszák gyermekkori macskás játékaikat.

A háttérben ismét felbukkan az a régi fénykép. Orbánné tárgyilagosan mesél róla. A kép biztosan a gyönyörű Szkalla lányokat ábrázolja Létán, a Holt-Tisza partján, habos tüllruhában, szélfútta hajjal, nevetve és integetve. Az, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között készült a felvétel, és hogy kik felé futnak a lányok, ma már ismeretlen.

Örkény István: Macskajáték olvasónapló

 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük