Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 1.

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 1.

Szereplők:

kis herceg, a szerző gyerekkori alteregója

pilóta, az átlagember megtestesítője, a szerző szócsöve

róka, a szerző tanításainak megfogalmazója, illetve az emberi kettősség (bölcsesség, ravaszság) szimbóluma

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló
Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló

rózsa, a kötődés, felelősségvállalás jelképe

kígyó, a kísértés rosszra csábítás eszköze

váltóőr

kereskedő

Bolygólakók:

király, a hatalom jelképe

hiú, az önzés megtestesítője

iszákos, az emberi gyengeség szimbóluma

üzletember, a számítás, érzelemnélküliség képe

lámpagyújtogató, a szabálykövető, irányításra szoruló embertípus megszemélyesítője

geográfus, a magolós, gondolkodás nélküli, gépies adatgyűjtő típus

 

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg kisregényéről

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry (1900-1944) francia író és pilóta leghíresebb, gyermekeknek és felnőtteknek szóló kisregénye A kis herceg. Az élete is regényes: szolgált a második világháborúban, utolsó útjáról rejtélyes körülmények között nem tért vissza sosem.

Számos önéletrajzi elem megtalálható A kis hercegben is: a kerettörténet pilótájától kezdve az egyes szereplők jellemvonásain, életmódjukon át, élete szerelméig.

A kis herceg több mint 400 fordításban jelent meg, és szerepel a világ 50 legolvasottabb könyvei között is. Magyarul is mintegy kilencféle fordításban megtalálható, köztük a legismertebb a Rónay György-féle verzió.

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg tartalom

A kis herceg tartalma röviden

A szerző egy ártatlan kisfiú szemén keresztül mutatja be a világot: jó és rossz oldalát egyaránt. A kis herceg mindenféle érdekes figurával találkozva megismeri emberi létünk nehézségeit, majd inkább azt választja, hogy megmarad örök gyermeki ártatlanságban.

A kis herceg tartalma részletesen

Ajánlás

A szerző legjobb barátjának, Léon Werth-nek dedikálja művét, aki fölnőtt, de valaha gyerek volt ő is, de most vigasztalásra szorul. Pontosabban, annak a gyereknek, aki ez a fölnőtt valaha volt.

1. rész

A szerző hatéves korában azt olvassa, hogy az óriáskígyó egyben nyeli le áldozatát. Ezt lerajzolja, majd megmutatja a fölnőtteknek. De a fölnőttek csak egy kalap rajzát látják,. Ezért lerajzolja úgy is, hogy látszódjon az elefánt a kígyó gyomrában.

De a fölnőttek azt tanácsolják, foglalkozzon komolyabb dolgokkal, tanulással, ezért hősünk lemond művészkarrierjéről. Rájön: a fölnőttek nem értik őt.

Repülőgépével bejárja a világot, megismerkedik sok emberrel, de nincs túl jó véleménnyel róluk. Az értelmesebbeknek megmutatja első óriáskígyós képét, de mindenki csak kalapnak látja. Ezért lemond arról, hogy megértsék őt, és igyekszik ugyanúgy viselkedni, mint a többi fölnőtt.

2. rész

Hat évvel ezelőtt kényszerleszállást kell végrehajtania a sivatagban. Egyedül van, és kevés a vize. Másnap egy kisfiú ébreszti fel, azt kéri, rajzoljon neki egy bárányt. A kisfiú a szerző rajza alapján borzas, szőke hajú (mint az író gyermekkorában).

Hiába kérdezi tőle, ki ő, nem kap választ, ezért lerajzolja a bárányt. De a kisfiúnak nem tetszik, ahogyan a többi sem. Aztán lyukacsos dobozt rajzol, amin három lyuk van. A bárány ebben a ládában található – ennek már nagyon megörül a kisfiú. Azt kérdi, sok fű kell-e a báránynak, mert nála minden olyan kicsi.

Ez a mesélő kis herceggel való megismerkedésének története.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük