Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg olvasónapló 7

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg olvasónapló 7

Szereplők:

kis herceg, a szerző gyerekkori alteregója

pilóta, az átlagember megtestesítője, a szerző szócsöve

róka, a szerző tanításainak megfogalmazója, illetve az emberi kettősség (bölcsesség, ravaszság) szimbóluma

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló
Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló

rózsa, a kötődés, felelősségvállalás jelképe

kígyó, a kísértés rosszra csábítás eszköze

váltóőr

kereskedő

Bolygólakók:

király, a hatalom jelképe

hiú, az önzés megtestesítője

iszákos, az emberi gyengeség szimbóluma

üzletember, a számítás, érzelemnélküliség képe

lámpagyújtogató, a szabálykövető, irányításra szoruló embertípus megszemélyesítője

geográfus, a magolós, gondolkodás nélküli, gépies adatgyűjtő típus

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg olvasónapló 7

25. rész

Furcsa egy falusi kút a sivatagi környezetben. A kis herceg éppen ilyen vízre vágyott: különleges, mert csillagok alatti vándorlásból, a vízmerés hangjából, az érte tett erőfeszítésből született.

Az emberek sosem találják meg, amit keresnek, holott egy rózsában vagy egy korty vízben megláthatnák. De ők erre vakok, mert nem a szívükkel keresnek.

A kis herceg kéri az írót, hogy ígérete szerint rajzoljon szájkosarat a bárányának. Furcsán viselkedik, és elmondja, ma egy éve került a Földre. Az író rosszat sejt: érzi, hogy nem véletlenül akart ide jönni. A kis herceg visszaküldi az elbeszélőt a javításra váró gépéhez, és kéri, másnap ugyanekkor legyen ugyanitt.

26. rész

Másnap, mikor visszatér, az író hallja, hogy a kis herceg vitatkozik valakivel, de nem látja, hallja, ki az. A kis herceg azt kérdezi, elég jó-e az illető mérge, hogy ne szenvedjen sokáig. Ekkor meglátja, hogy egy kígyó ágaskodott a kis herceg fölé, de rögvest el is tűnik a homokban.

A kis herceg sápadt, és szavak nélkül tudja, hogy az írónak sikerült megjavítani a gépét, így hazatérhet. Ő is hazamegy ma, de az sokkal messzebb van. A kis herceg egyre távolabb kerül, de az elbeszélő érzi, hogy nagyon fél barátja. Pedig még hallani akarta a nevetését… Azt szeretné, hogy az egész csak rossz álom legyen.

A kis herceg csak annyit mond, hogy ami fontos, azt nem lehet látni. A nevetését meghallhatja az egyik bolygóról, mikor felnéz a csillagokra, és ő is visszanevet: ez az ajándéka neki. Felelős a rózsájáért, ezért kell visszamennie.

Éjszaka megszökik, de az író utánamegy. Csak egy villanást lát a kis herceg bokájánál, aki szelíden, hang nélkül távozik a világból, a bolygójára.

27. rész

Hat év telt el azóta, az író már nem annyira szomorú, kissé megvigasztalódott. Mikor másnap visszament, a kis herceg teste már nem volt ott, innen tudja, hogy barátja visszatért a bolygójára. Azóta szereti hallgatni a csillagok csengettyűjét éjszakánként.

Csak egy kérdés nem hagyja nyugodni: nem rajzolt szíjat a bárány szájkosarára, ezért nem lehet felcsatolni. Vajon megeszi-e a kis herceg rózsáját, vagy nem? Mindenki döntse el a választ, és attól függően minden meg fog változni. Csak a fölnőttek nem értik meg ennek a fontosságát.

Végül egy rajz a világ legszomorúbb tájáról, ahol a szerző a kis herceggel találkozott, és ahonnan visszament a bolygójára. A táj felett levő csillag a kis hercegé – ha valaki arra jár, időzzön el ott, hátha találkoznak a kis herceggel. Ha igen, akkor feltétlenül írják meg az írónak is, hogy visszajött!

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg összefoglalás

A kis herceg tulajdonképpen egy tanmese gyerekeknek arról, hogy megértsék: a szív és a szeretet a legfontosabb a világon. Bár az író folyamatosan hangsúlyozza, hogy csakis gyerekeknek szól, valójában az is célja, hogy a felnőtteket is szépre-jóra okítsa művével.

Ez lényegében sikerült is. A kis herceg mindmáig az egyik legnépszerűbb idézetforrás, ha valaki kellően magvas gondolatokat szeretne kinyilvánítani – mások által már előre megfogalmazva.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük