Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg olvasónapló 5

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg olvasónapló 5

Szereplők:

kis herceg, a szerző gyerekkori alteregója

pilóta, az átlagember megtestesítője, a szerző szócsöve

róka, a szerző tanításainak megfogalmazója, illetve az emberi kettősség (bölcsesség, ravaszság) szimbóluma

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló
Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló

rózsa, a kötődés, felelősségvállalás jelképe

kígyó, a kísértés rosszra csábítás eszköze

váltóőr

kereskedő

Bolygólakók:

király, a hatalom jelképe

hiú, az önzés megtestesítője

iszákos, az emberi gyengeség szimbóluma

üzletember, a számítás, érzelemnélküliség képe

lámpagyújtogató, a szabálykövető, irányításra szoruló embertípus megszemélyesítője

geográfus, a magolós, gondolkodás nélküli, gépies adatgyűjtő típus

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg olvasónapló 5

14. rész

A lámpagyújtogató bolygója, a legkisebb. Csak a lámpagyújtogató meg egy lámpa fér el rajta. Mivel semmi más nincs a bolygón, képtelenség a lámpagyújtogató lámpagyújtogatása – mégis értelmesebbel foglalkozik, mint a többiek, akikkel eddig találkozott. Mert ugyan nem hasznos a munkája, de legalább szép: olyan, mintha egy csillagot vagy virágot keltene életre.

A lámpagyújtogató percenként oltja-gyújtja a lámpát. Régen volt értelme ennek a parancsnak, de azóta túl gyorsan forog a bolygó: egy nap egy percig tart. Ez a kis herceget arra emlékezteti, mikor a bolygóján a székét húzogatta a naplementék miatt, ezért szereti a lámpagyújtogatót parancsteljesítésével. Ha nagyon lassan járna, nem kellene gyújtogatnia, mert mindig nappal lenne. De a lámpagyújtogató mindig csak aludni akarna…

Ha nem lenne kicsi kettejüknek a bolygó, vele maradna, már csak a rengeteg naplemente miatt is.

15. rész

Jön a geográfus bolygója, ami tízszer nagyobb a lámpagyújtogatóénál. A geográfus felvilágosítja a kis herceget, hogy ő egy tudós, aki tudja, hol vannak a tengerek, hegyek, városok, sivatagok. De azt nem tudja, hogy ilyenek vannak-e a bolygóján, mivel nincsenek kutatói. A kutatók erkölcsi megbízhatóságát néha ellenőrizni kell, mert végzetes lenne, ha a könyvekben pontatlanságok jelennének meg miattuk.

A geográfus, kutatónak vélve a kis herceget, kéri, hogy írja le a bolygót, ahonnan jött. De múlékony dolgok (pl. virág) nem érdeklik. Így tudja meg a kis herceg, hogy a virágja meg fog halni.

A geográfus a Földet javasolja a kis herceg következő úti céljának.

16. rész

A hetedik bolygó tehát a Föld, ahol körülbelül kétmilliárd fölnőtt (ezen belül királyok, üzletemberek, részegesek, hiúk) él. Volt rengeteg lámpagyújtogató is, mielőtt feltalálták az elektromosságot.

17. rész

Valójában ez a rengeteg ember egészen kis helyet foglal el a Földön (bár a fölnőttek ezt másképpen gondolják). Ezért a kis herceg érkezésekor nem találkozik senkivel, csak egy kígyóval. Tőle tudja meg, hogy a Földön: és Afrikában, egy sivatagban van. A kígyó azt mondja, ha lennének itt emberek, akkor is érezhetné magát egyedül a kis herceg.

Bár a kis herceg szerint a kígyó vékony, mint az ujja, a kígyó elmondja: többre képes, mint gondolná. Akit ő megérint, azt visszaküldi oda, ahonnan jött. Ha a kis herceg egyszer visszamenne a bolygójára, csak szóljon neki.

18. rész

A kis herceg elindul, de csak egy jelentéktelen virággal találkozik. Megkérdezi tőle, hol találja az embereket. A virág életében csak egy karavánt látott elmenni, azt mondja, csak hatan-heten vannak, gyökértelenek, ezért sose tudni, merre járnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük