Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 6

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 6

Szereplők:

kis herceg, a szerző gyerekkori alteregója

pilóta, az átlagember megtestesítője, a szerző szócsöve

róka, a szerző tanításainak megfogalmazója, illetve az emberi kettősség (bölcsesség, ravaszság) szimbóluma

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló
Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló

rózsa, a kötődés, felelősségvállalás jelképe

kígyó, a kísértés rosszra csábítás eszköze

váltóőr

kereskedő

Bolygólakók:

király, a hatalom jelképe

hiú, az önzés megtestesítője

iszákos, az emberi gyengeség szimbóluma

üzletember, a számítás, érzelemnélküliség képe

lámpagyújtogató, a szabálykövető, irányításra szoruló embertípus megszemélyesítője

geográfus, a magolós, gondolkodás nélküli, gépies adatgyűjtő típus

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 6

19. rész

A kis herceg egy nagy hegy tetejére mászik: az ő vulkánjai ennél sokkal kisebbek. Hangosan köszön, valaki (a visszhang) visszaválaszol neki, de csak ugyanazt ismétli, amit ő mond. A kis herceg furcsának találja a Földet, az embereket meg fantáziátlannak, mert csak azt ismétlik, amit más mond.

20. rész

A kis herceg egy útra téved, márpedig az utak az emberekhez visznek. De ez egy rózsakerthez vezetett. Telis-tele van éppolyan virágokkal, mint az ő rózsája, akiről (nemcsak a rózsája, hanem ő maga is) azt hitte, hogy különleges. A bolygóján tehát nincs semmi különleges: emiatt annyira elkeseredik, hogy sírni kezd.

21. rész

Ekkor találkozik a rókával. Beszédbe elegyedik vele, kéri, hogy vidítsa fel, de a róka nem teheti, mert nincs megszelídítve. A kis herceg tudni szeretné, mi az.

Megszelídíteni annyit jelent, mint kapcsolatokat teremteni egy másik lénnyel. Jelenleg egyiküknek sincs szüksége a másikra. De ha a kis herceg megszelídíti őt, akkor ők lesznek egymásnak a legfontosabbak a világon. A kis herceg rájön: pontosan ezt tette vele a rózsája.

Ha a kis herceg megszelídítené a rókát, akkor lenne végre értelme az életének, a kis herceg pedig barátra tehetne szert. A megszelídítés lényege: türelem és egyre közelebb kerülés.

A kis herceg megszelídíti a rókát, de mikor el akarja hagyni, szomorú lesz – mégis, így legalább van mi után vágyódnia. A róka azt is megtanítja a kis hercegnek, hogy a megszelídített rózsájával semmilyen más rózsa nem érhet fel a világon. Igazán jól pedig csak a szívével lát az ember, és a kis herceg felelős a rózsájáért.

22. rész

Beszélgetés a váltóőrrel. A vonatok, benne az utasokkal, jönnek-mennek, de senkit nem érdekel az egész. Csak a gyerekek tudják, hogy mit keresnek.

23. rész

A kereskedő szomjoltásra való árujával meg lehet spórolni heti ötvenhárom percet, de az emberek nemigen tudják, mire használják ki. A kis herceg keresne egy vízforrást…

24. rész

Visszatérünk a jelenbe, a kis herceg és az író találkozásához. A pilótának fogytán a vize, de a kis hercegnek fontosabb a tudat, hogy úgy halhat meg: volt egy barátja (rókája).

Elindulnak kutat keresni, már a csillagok is feljöttek. A kis herceg emlékezik a róka szavaira az értékes láthatatlanról. Egy láthatatlan rózsa valamelyik bolygón, vagy egy láthatatlan kút a közelben… – ez teszi széppé a bolygót/sivatagot. Ami valamit széppé tesz, az láthatatlan. Az író a kis herceg rózsa iránti hűségét egy lámpa törékeny lángjának látja. Hajnalban végül rábukkannak egy kútra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük