Szabó Magda: Abigél olvasónapló 2

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 2Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenállóSzabó Magda: Abigél olvasónapló 2

1. Gina intézetbe kerül – folyt.

Mindezek miatt titkos szerelmét, a Mimó néninél megismert Kuncz Feri hadnagyot is el kell veszítenie. Ráadásul a legnagyobb titokban mennek, senkitől sem tud elbúcsúzni. Mimó néni is csak az utolsó pillanatban tudhatja meg. A tábornok neki sem árulja el, hova viszi Ginát.

Gina találgatni tudja apja döntésének valódi okát. Úgy véli, tábornok újra nősülne, és nem szeretne konfliktust lánya és új felesége között.

Az elutazás előtti estén apja arra kéri a kislányt, próbálja elviselni a teljesen új, nehéz körülményeket. Aznap utoljára hajtja álomra otthon a fejét – holnap korán reggeltől minden más lesz.

2. Matula püspök iskolája

Másnap autóval mennek az új iskola és élet felé. Mivel apja nem árulta el, hova viszi, az útirány és tanulmányai alapján próbálja kitalálni az úti célt. 8-kor megállnak reggelizni egy Tisza menti városkában. Apja mindenáron meg szeretné ajándékozni valamivel, ezért egy ékszerésznél vesz Ginának egy ezüst nyakláncot, holdacska medállal. Gina, hogy megmutassa a tábornoknak, nem lehet lekenyerezni, cserébe vesz neki egy hamutartót (apja nem dohányzik).

Ezután folytatják útjukat kelet felé, az Alföld irányába. Ez alapján Gina végre rájön: Árkodra mennek. A híres bentlakó Matula leánynevelő intézet lesz új iskolája, ami nagyon távol esik budapesti otthonától. Ez azt jelenti, hogy kevés esélye lesz apjával találkozni.

Mielőtt odaérnének az intézethez, apja megáll, hogy elbúcsúzzanak. Arra kéri lányát, hogy viselje felnőttként a körülményeket, és nagyon vigyázzon magára.

A Matula intézet külseje olyan, mint egy erőd – még bejutni is nehéz. Az igazgató szobája előtt Gina rákérdez a nősülésre, de a tábornok egyértelműen tagadja. Gina elképzelni sem tudja, miért küldi el őt magától, hiszen ők egymást szeretik legjobban a világon.

Az intézet igazgatója, Torma Gedeon is zömök, mint az épület: szigorú, fekete-fehér ember. Elintézik a hivatalos ügyeket, és a tábornok jelzi, hogy levélírás helyett szombatonként inkább felhívja lányát telefonon. Torma behívja Gina prefektáját (intézeti nevelőjét), Zsuzsanna testvért, aki egy diakonissza (egyházi áldásban részesült, de világi: gondozói/nevelői foglalkozást űző hajadon).

Zsuzsanna lelkiismeretes fiatal nő, aki leveszi Gina frissen kapott láncát, mert tilos ékszert viselni, majd elkíséri új lakhelyére.3. Az első ismerősök

A rideg környezet szigorú szabályokat tartogat. Gina ruháit lecserélik, holmiját átvizsgálják, új felszerelést is kap. Az intézeti egyenruhában és frizurával úgy néz ki, mint egy madárijesztő, Zsuzsanna nővér pedig nem segít neki könnyebbé tenni helyzetét.

A hálóban Gina megismerheti két osztálytársát: Kis Marit és Torma Piroskát, ők legalább beszélgetnek vele. Felvilágosítják az intézeti élet legfontosabb szabályairól. Gina megtudja, egyetlen megmaradt saját holmiját, retiküljét is tarisznyára fogják cserélni. Ezért mikor a mosdóba megy, elrejti a benne levő tárgyakat (kulcstartó, púder, fényképalbum, fésű, naptár, pénztárca) a muskátlis láda mögé.

A lányok igyekeznek felvidítani Ginát. Tormáról kiderül, hogy az igazgató unokahúga, ezért puszta szeretetből állandóan büntetésben van. Mikor meghallja távolodó apja autójának hangját, ismét kétségbeesik, ezért a lányok elárulják a Matula hagyományát: a titkos férjhez menetelt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük