Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 4

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 4Szereplők:

Harry, a híres író (valószínűleg az író alteregója)

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló
Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló

Helen, Harry gazdag felesége
Harry nagyapja
Molo, háziszolga az afrikai vadásztáborban
múltbéli szeretők, barátok, katonatársak, szomszédok, egyéb ismeretségek
Williamson, sérült katona
Compton, régi jó barát, „megmentő”
„a fiúk”
dögkeselyűk, hiénák, zsákmányvadakErnest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 4

11. rész

A fájdalom most egészen könnyű, de Harry az asszonyénál jobb társaságra vágyna. Rájön: a haldoklás is, mint minden, amit az ember túl sokáig csinál – dögunalmas.

Megint érzi a halál közeledtét; olyannyira, hogy már a bűzös lehelete is megcsapja. Próbálja elűzni, de a mellére nehezedik. Még hallja, hogy felesége szól a háziszolgának, hogy vigye urát a sátorba. De már nem tudja megkérni őt, hogy küldje el a halált.

Végül, mikor felemelik a függőágyat, a súly eltűnik a mellkasáról…

12. rész

A megmenekülés illúziója.

Másnap reggel a repülőgép hangjára ébred. Compton az, régi jó cimborája, és azért jött, hogy végre kórházba szállítsa Harryt, hogy meggyógyítsák üszkös lábát.

A Lepke nevű géppel jött, ami csak egyszemélyes, ezért feleségéért majd vissza kell jönnie. Reggelire nincs idő, jobb, ha azonnal indulnak, mert útközben még le kell szállniuk üzemanyagért.

A fiúk felkapják Harry függőágyát, és könnyedén beteszik a repülőbe. Még integet nekik, utána pedig az alattuk elterülő tájat nézi, a táborukkal együtt; a fákat, bozótot, szökellő vadakat.

Végül nem kell megszakítani utazásukat az üzemanyagért; cserébe esőbe, viharba keverednek.

Aztán Harry meglátja a mindent betöltő, napsütötte Kilimandzsáró havas csúcsát. „S akkor már tudta, hogy odamennek.”13. rész

Mindeközben az afrikai éjben az asszony arra riad fel, hogy a mostanság szinte folyamatosan üvöltő hiéna emberszerű sírásba csapott át. Látja Harry testét a függőágyon, de a lélegzését nem hallja. A hiéna még mindig sír odakinn, ám az asszony nem hallja, mert túl hangosan dobog a szíve: Harry meghalt.

Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava összefoglalás

Hemingway mindig is realistaként szemlélte és értelmezte a világot. A tettek embere volt, és ezt műveiben is érzékeltette. Szinte összes alkotása valós élményeinek leképezése, és ez az A Kilimandzsáró hava című elbeszélésében is érezhető.

Mindez a realizmus írói stílusán is meglátszik: rövid, tömör, tárgyilagos mondatok, érzelmek helyett a világ valós képe, valós történések bemutatása.

A Kilimandzsáró hava főszereplője egy olyan ember, aki mindig két lábbal állt a földön. Amit csak lehetett, megtapasztalt (háború, szerelem, vadászat, kisemberek, gazdagok köre), kiszívta az élet velejét, járta a világot. Mindezt azonban tudatosan látta, és a tökéletességre törekedett; érzékelt minden szépséget és borzalmat, és néhány élményét sikerült megírnia.

De a vég elől ő sem menekülhet: ám ezt az utolsó kalandját is igyekszik a maga teljességében, méltóságteljesen megélni.

Ernst Hemingway: A Kilimandzsáró hava – a leopárdtetem rejtélye

Miért indít az elbeszélés a Kilimandzsáró csúcsa mellett heverő leopárdtetemmel, melyről senki sem tudja, hogyan, miért kerülhetett oda?

Természetesen nem véletlenül: a halott leopárd egy szimbólum. Az olyan, tökéletességre törekvő embert jelképezi, aki nem akárhová, hanem a legmagasabb csúcsokra tör. Nem éri be félmegoldásokkal: győzni akar. Hihetetlen erőbedobással, küzdelmekkel már-már sikerül is elérnie a vágyott csúcsot – ám mielőtt feljutna, belepusztul az erőfeszítésbe.

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 1

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 2

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 3

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 4

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük