Szabó Magda: Abigél olvasónapló 12

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 12



Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenálló



Szabó Magda: Abigél olvasónapló 12

21. Az árkodi ellenálló

Gina búcsúzik az intézettől, és ezért mindenkit megajándékozna, hogy jó emlékeket hagyjon maga után. A tanárokkal kedves, jó feleleteket ad, osztálytársainak segít dolgozatírásban… Kőnig óráján is kivételesen jól viselkedik, ami látszólag elgondolkoztatja a tanárt. Egész napos magaviseletével ebédkor kiérdemli az igazgató dicséretét is. Délután az osztálynak süteményt vásárol, majd meglátogatja az álbeteg Tormát, hogy tőle is elbúcsúzzon. Neki adja a Mimó nénitől kapott piperekellékeket, de szegénynek nincs ideje örülni neki, mert (megint) Kőnig kapja rajta, az ápolótestvérrel. Zsuzsanna annyira haragszik, hogy becsapta, hogy komoly büntetést helyez neki kilátásba, amiért tiltott tárgyakat rejtegetett és ajándékozott Tormának.

Este immár egyedül kell titokban megtennie a tegnapi utat a kertkapuhoz és a szabadságához. Feri ott várja, de Mrázék megzavarják őket, így a szöktetés meghiúsul. Így Gina kénytelen visszamenni, de olyan hangosan sír kétségbeesésében, hogy még Zsuzsannának is megesik a szíve rajta.

Fáradtan megigazítja a paplanját, ahol ismét üzenet várja Abigéltől, apja hamutartójával együtt. Kiderül: az árkodi ellenálló, akire rábízta, maga Abigél, szerelme, Kuncz Feri azért akarta elcsalni, hogy segítségével elfogott apját zsarolhassák. Mostantól Gina kizárólag azt teheti, amit Abigél üzen neki.

22. Kuncz Feri a Matulában

Ginát megviselik az események, azt hiszik, beteg (ahogyan Torma is elrontotta gyomrát koplalás után a süteményekkel, amiket tőle kapott). Bár Zsuzsanna ígérte meg, hogy komoly büntetést fog kapni, végül az ápolótestvér árulja be Gina bűnét az igazgatónak. Torma Gedeon azonnal magához is hívatja a renitens kislányt, aki most abban reménykedik, hogy az igazgató megvédi őt Kuncz Feritől.

Megkezdődik a zord kihallgatás Gina osztályfőnökének, Kalmárnak a jelenlétében (bűnjelek: rúzs, parfüm, fésű stb.). Torma különösen azt sérelmezi, hogy Ginának pont esendő unokahúgát kellett kísértésbe vinnie. Miközben ezt ecseteli, telefonon keresik, méghozzá befolyásos személy, aki miatt kénytelen megszakítani a kihallgatást. Valamibe beleegyezik, majd folytatja a kérdezést, amikor ismét megzavarják, ezúttal egy látogató miatt, akit fogadnia kell.

Ginát kiküldik a folyosóra, és legnagyobb rémületére Kuncz Ferit látja bemenni Torma Gedeon irodájába, aki szerencsére nem veszi őt észre. Dobogó szívvel tapad az ajtóra, hogy kihallgassa a beszélgetést. Bár az igazgató azt hiszi, hadi közkórház kialakítása miatt jött, a hadnagy természetesen Ginát akarja elvinni. Az igazgatónak azt hazudja, hogy a tábornokot autóbaleset érte, állapota válságos.

A kislány retteg, hogy Torma kiadja Ferinek. Ám az igazgató ezt kereken megtagadja – még akkor is, ha tudja, emiatt valószínűleg el fogják távolítani helyéről. Ő ugyanis ígéretet tett Vitay tábornoknak, hogy semmilyen körülmények között nem adja ki másnak, mint neki – még halálhíre esetén sem. A kislány pedig kizárólag érettségi után hagyhatja el a Matulát. A hadnagy sem a lelkiismeretére hivatkozva, sem fenyegetéssel nem tudja eltántorítani.

Kuncz Feri dühösen távozik, így a kihallgatás folytatódhat. Büntetése, hogy nem léphet ki az épületből többé: valójában Ginát védi attól, hogy erőszakkal elvigyék. Bár a lányok sajnálják, amiért az igazgató így „kibabrált” vele, Gina forró hálát érez iránta.

 



 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük