Szabó Magda: Abigél olvasónapló 8

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 8Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenállóSzabó Magda: Abigél olvasónapló 8

14. Groteszk portré

Az osztály megszállottja lesz annak, hogy összehozza Kalmárt és Zsuzsannát, ami meglehetősen nehéz az intézet nevelőkre is szigorú szabályai miatt. Az esküvőjük tervezésekor kiderül, hogy régen Horn Micién Kőnig volt a tanú, ez mindenki számára hihetetlen. Közben Gina új, felnőttes gondolkodásával már látja, mennyire félre vannak vezetve az emberek a háború kapcsán. Kalmár is őszintén azt hirdeti, hogy ez milyen nemes küzdelem.

Kőnig a lányoknak irodalomból házi fogalmazásnak portréírást ad fel, ami remek lehetőség Gina atalás gimnáziumi hagyományának kipróbálásához. Ennek lényege, hogy a valódi dolgozaton kívül írnak ugyanabban a témában egy másik, csak az osztály mulatságára szánt fogalmazást. Gina hivatalosan francia nevelőnőjéről, Marszellről ír, titokban viszont Kőnig groteszk portréját készíti el. Sajnos azonban az igazgató pont akkor látogatja meg őket a püspökkel, és beleolvasnak a készülő dolgozatokba, Gina Kőnig-gúnyiratába is.

Kőnig menteni akarja a lányokat, azt mondja, direkt groteszk ábrázolást kért, az igazgató pedig a botránytól félve belemegy a hazugságba. Zsuzsanna azonban, szerelme megsértése miatt nem hagyja annyiban.

15. Kőnignél. Abigél újra megszólal

A szerelmes diakonissza nemcsak külön megbünteti a lányokat, de Kalmártól is igazságot kér. Ám rossz helyre fordul. Ráadásul az osztályfőnök és az osztály számára is egyértelmű lesz, hogy hiába szereti Kalmár Zsuzsannát, ő helyette Kőniget választja.

Ezért a féltékeny és sértett szerelmes férfi olyan „büntetést” szab ki a lányoknak, amivel éppen, hogy megalázza vetélytársát. Ginát arra kötelezi, kérjen bocsánatot Kőnigtől groteszk portréja miatt – ezzel elismerve, hogy gyávának és pipogyának tartja.

Mindenki izgalommal készül a „nagy szembesítésre”, ám az áldozat, Kőnig mindenkit meglep a reakciójával. Jelentéktelennek tartja az egész ügyet, és még megsérteni (és vigasztalni) sem lehet. Este pedig újabb üzenet Ginának Abigéltől: ne legyen több botrány, viselkedjen rendesen (és láthatatlanul).

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük