Szabó Magda: Abigél olvasónapló 7

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 7Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenállóSzabó Magda: Abigél olvasónapló 7

12. Légiriadó

Gina boldog, hogy van, aki törődik vele, és szégyelli magát, amiért nem hitt Abigél létezésében. Vajon ki rejtőzhet a szobor álarca mögött? Bizonyára valaki olyan, aki egyáltalán nem olyan, mint aki az lehetne – Torma, az igazgató, Zsuzsanna, netán Kalmár..?

Másnap félórával korábban keltik őket. Mint kiderül, azért, mert ma nem a nagytiszteletű úr tartja a prédikációt, hanem egy vendég pap a városból. Ez a különleges alkalom nem jön jól az ötödikeseknek, mert akkor maga a tanári kar fogja sasszemmel ellenőrizni a perselyt. A lányok megpróbálják hirtelen összegyűjteni a pénzt, de nem járnak sikerrel. Szerencsétlenségükre pont a nagytiszteletű úr áll a perselyüknél. Gina azonban kiszalad a sorból, és egyben beleönti a tarisznyájában elhozott, Kis Maritól kapott süteménypénzt. Meglepetésére a tanárai megdicsérik, mert így meggyorsította a kimenetelt, de természetesen osztálytársai továbbra sem bocsátanak meg neki. Bár némi jelek arra utalnak, hogy Kis Marin kívül egyre többen kezdik megsajnálni Ginát… Viszont, amikor az ebédnél külön kiemelik Vitay ügyességét, ismét fagyosan néznek rá.

A lefekvés után éjfélkor megszólalnak a szirénák. Légiriadó-próba van, az intézet lakói, tanárok, diákok gyakorolják az ilyenkor megtanult menetrendet, ki-ki beosztása szerint. Az ötödikeseknek az óvóhelyen kell megvárniuk, míg vége a riadónak. A gyakorlat olyan valószerű, hogy a lányok megrettenve várják a végét, és közösen próbálják elviselni a helyzetet. Gina megérzi a lehetőséget: az egész osztálytól bocsánatot kér, akik sírva ölelik keblükre kiközösített társukat. Innentől szent a béke, Gina egy egész osztálynyi család tagja lehet.13. Kirándulás

Gina, most, hogy már befogadta az osztály, egészen kellemesen érzi magát az intézetben, csak az apja hiányzik neki. Rájön, hogy a szigorúság, magas követelmények vonzó kihívás lehet, és érdemes megfelelni az elvárásoknak.

Minden titkát – köztük szerelmét, Kuncz Ferit is – megosztja a lányokkal: együtt álmodoznak azon, hogyan találkozhatnának az intézet tiltásai ellenére. Bár otthon legtöbbjüknek van kedvese, a Matulában egyedül Kalmár ér fel velük, ezért mindenki vele pótolja romantikus érzelmeit. Mindegyikük szerelmes belé, de azért önzetlenül szeretnék tudni, vajon Kalmárnak ki a választottja. Ez derül ki ebben a fejezetben, mikor is a Matulások kirándulni mennek a vidéki szőlősükbe.

Az egész intézet utazik. A vasútállomáson Kőnig a titkos ellenálló (akire apja Ginát bízta) egy újabb üzenetét fedezi fel, felhívva rá mindenki figyelmét. A vonaton Kalmár viselkedése leleplezi a lányoknak, ki a választottja: nem más, mint Zsuzsanna testvér (láthatóan Kőnig nagy bánatára).

A birtokra érkezve serény munkába fognak, mindenkinek megvan a feladata a gyümölcsök, szőlő szüretelése során. A területet vasúti sín vágja ketté, és Zsuzsanna munka közben megbotlik a töltésen. A mellette álló Kőnig meg sem próbálja elkapni, amivel kollégája, Kalmár haragját és megvetését vívja ki, Gináéval együtt.

Hazafelé a kislány legnagyobb meglepetésére kiderül, hogy Zsuzsanna Kalmár helyett Kőnighez vonzódik, aki viszont ezt nem látszik viszonozni.

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük