Szabó Magda: Abigél olvasónapló 4

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 4Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenállóSzabó Magda: Abigél olvasónapló 4

6. Kiközösítve

Mialatt az igazgató vallatja, Gina rögvest meg is bánja, hogy kellemetlen helyzetbe hozta osztálytársait. Büntetésből két hétig nem hagyhatja el az intézetet.

Az igazgató dühösen kikérdezi az osztályt, Kis Mari azt mondja, nincs tradíció, „csak a szomorú pesti lányt szerették volna felvidítani”. Így mindenkinek jobb, az igazgató megkönnyebbül, hogy csak tréfa volt. A résztvevőket, Kist, Murait és Szabót is eltiltja a sétáktól, ezzel minden el van rendezve.

Később Gina bocsánatot kér tőlük, de rá kell jönnie, hogy elkaszálta magát az osztály előtt, és egyöntetűen kiközösítették. Teljesen magára maradt ebben az ismeretlen, zord világban, elvágva szeretteitől. Ezért jobb híján beleveti magát a tanulásba, hogy megmutassa nekik, méltó ellenfelük. Tanárait megszereti, egyedül Königtől idegenkedik.

Végre eljön a várva várt szombat, amikor kipanaszkodhatja magát a telefonban. Ám Zsuzsanna figyelmezteti, hogy ne tegye, ráadásul végig jelen van az igazgató is, így ez sem sikerül. A tábornok várhatóan meglátogatni sem tudja egy darabig.

Este Zsuzsanna testvér vigasztalni próbálja a kétségbeesett kislányt, aki azt hiszi, osztálytársai megbocsátanak neki, mert nem árulta be őket neki. De ez nem hatja meg őket, viszont ők adják neki az ötletet a szabadulásra: meg fog szökni innen.

7. Gina szökni készül

Már csak azt kell kitalálnia, hogyan szökjön meg. Figyelve az intézetet, rá kell jönnie, hogy innen csak úgy egyszerűen lehetetlen kijutni, főleg nem a jellegzetes matulás egyenruhában. A várost sem ártana ismernie, de eltiltották a kijárástól. A szabályzat szerint nem barátkozhat a Matula dolgozóival, így a kapussal sem. Kénytelen tehát várni a kedvező alkalomra.

Közben Gina és az osztály versenyzik, ki tanul jobban. Meg is lesz az eredménye: októberben az ötödik osztály vehet részt Horn Mici, korábbi matulás növendék havonta megrendezett esti teadélutánján. Gina először nem örül neki, mert Horn Micit és a tradícióit hibáztatja azért, hogy a lányok kiközösítették.

Gináék kijárási büntetését jó magaviseletükért egy nappal hamarabb felfüggesztik. Délután pedig csomagban sütemények érkeznek a tábornoktól (a legényük nevében). A süteményeket el kell osztani az osztálynak, de a lányok elutasítják, mint Ginától mindent, és elégetik a süteményeket. Ez annyira elkeseríti, hogy éjjel Zsuzsanna meghallja a zokogását. A diakonissza utasítja az osztályt, hogy vidítsák fel azzal, hogy elmesélik, milyen lesz a Horn Mici uzsonnája. Ez sikerül is, mivel Gina rájön: itt a lehetőség a szökésre.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük