Szabó Magda: Abigél olvasónapló 1

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 1/14Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenálló

Néhány szó Szabó Magdáról

Szabó Magda nemcsak Magyarországon, hanem világszerte azon kevés írónő közé tartozik, akiket nemcsak a kritika, de a közönség is elismer. Életművét számos díjjal jutalmazták, és az egyik legtöbb nyelvre lefordított magyar íróként tartják számon. Gazdag életműve nemcsak prózát, hanem színműveket, verseket, esszéket, önéletrajzi írásokat is tartalmaz.

Gyermekkönyvei közül talán a Tündér Lala című meseregénye a legismertebb, míg az Abigél ifjúsági regényeinek leghíresebb, legnépszerűbb darabja.Szabó Magda: Abigél című regényéről

Szabó Magda rendkívüli műveltségének, valamint sikeres tanári pályafutásának köszönhetően mind a fiatalok, mind a felnőttek számára maradandó műveket alkotott.

Az 1970-ben megjelent Abigél című regényét saját fiatalkori emlékei ihlették, a debreceni Dóczi Leánynevelő Intézetben töltött évek alapján.

A történetet ugyan egy külső elbeszélő meséli el, ám valójában a fiatal főszereplő, Gina szemszögéből követhetjük nyomon a cselekményt. Az olvasó tökéletesen bele tudja élni magát a fiatal lány helyzetébe, és át tudja érezni a drámai eseményeket, melyeken keresztülmegy.

Szabó Magda: Abigél tartalma röviden

A történet 1943-ban kezdődik, mikor még nagyban tart a II. világháború. Vitay Georgina, a gazdag, félárva, polgári családból származó 15 éves lány élete teljesen megváltozik, mikor apja, a tábornok intézetbe küldi. Az elkényeztetett csitri a szigorú iskola, a többi növendék és édesapja valódi, egész országot érintő gondjai hatására válik felelősségteljes felnőtté.Szabó Magda: Abigél részletes tartalom

1. Gina intézetbe kerül

Vitay Georgina élete fenekestől felfordul. Először fiatalon elhunyt édesanyját pótló, imádott francia nevelőnőjét, Marszellt veszíti el. Ezután apja, Vitay tábornok mindenféle magyarázat nélkül kiveszi Ginát iskolájából, a Sokorai Atalából, hogy egy ismeretlen, Pesttől távoli intézetbe küldje.

Gina nem érti, a tábornok pedig nem ad magyarázatot a hirtelen döntésre. Marszellt máshogy is lehetne pótolni. Például Mimó nénivel, apja nővérével. Csakhogy ő túl bohém és komolytalan, ezért nem lenne rá alkalmas.

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 1

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük