Szabó Magda: Abigél olvasónapló 3

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 3Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenállóSzabó Magda: Abigél olvasónapló 3

4. Abigél legendája

Gina további információkhoz jut az intézeti életről. A lustaság bűn, ezért mikor nem tanulnak, kapnak más feladatot (pl. varrás, ásás, konyhán besegítés). De a lányok erre láthatóan büszkék. Nagy riválisuk a helyi állami gimnázium, a Kokas Pál (gúnynevén kukurikú – míg a matulásokat szenthurkának csúfolják).

Sok tradíció van (többek között a kukorékolás érettségi után a kokasosok előtt). A férjhez menést egy volt növendéknek, Horn Micinek köszönhetik, mivel őt eljegyezték még az iskolaéveiben, ezért mindenki sóvárgott egy vőlegényre. Valódi vőlegény híján kitalálták, hogy tanévkezdéskor mindenki hozzámegy az egyik leltárjegyzéken szereplő tárgyhoz, az osztálynévsor és a leltárlista összepárosításával. Ezért mindenki különös figyelmet fordít „férjére”, legyen az Marcus Aurelius bronzszobra vagy egy nyomdagép. Gina csak lenézően nevet rajtuk.

A Matula kertjében korsót tartó fiatal lány szobra áll. A lányok elmondják, Abigélnek hívják, és csodatevő: ha valamelyik növendék bajba kerül, segít neki, ha hozzá fordul. Ezt is Horn Mici fedezte fel. Természetesen Gina ezt sem hiszi el.

Ma van az utolsó szabadság, holnaptól indul az iskola és a szigorúság.

5. Terrárium és árulás

Estére megérkezik az összes tanítvány, Gina megismeri többi osztálytársát is. Az esti áhítaton kiderül: Gina vallási képzettsége messze elmarad a matulás elvárásokhoz képest, ezért külön gyakorolnia kell majd.

Az első éjszaka nehéz a zord, idegen körülmények között, majd korán reggel alkalmazkodni az ismeretlen szokásokhoz. A templomba menet a lányok megmutatják osztályfőnökét, Kalmárt, akibe mindenki szerelmes, és majdnem olyan jóképű, mint Kuncz Feri. Ginát Sárkányölő Szent György szobrára emlékezteti. Az ellenkező végletet képviseli Kőnig, a latintanár, aki túl gyengekezű, ezért a lányok lenézik és kigúnyolják.

Az istentisztelet elszomorítja, mert a háborúban harcolókért való imák neki apját és Kuncz Ferit jelentik. A padok között jellegtelen külseje alapján beazonosítja, melyik lehet a lágyszívű Kőnig.

Visszatérve az iskolába, az osztályteremben Gina helye Kis Mari és Torma Piroska között lesz. Az első óra előtt negyedórás, magában elmélyülős, csendben eltöltendő szünet van – ekkor történik a titkos férjhez menés. Murai olvassa a névsort egyesével, Szabó pedig mindegyikhez mondja a sorszámnak megfelelő tárgy nevét a leltárjegyzékből.

Gina eleinte nevet rajta, de mikor kiderül, hogy az ő férje a terrárium üresen, hangosan és dühösen tiltakozni kezd. Megtagadja „férjét”, és azt is, hogy részt vegyen az osztály kis játékaiban, még Szabót is lekövérezi. A hangoskodásra megérkezik Kalmár, és kiküldi Ginát a tanteremből.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük