Szabó Magda: Abigél olvasónapló 9

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 9Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenállóSzabó Magda: Abigél olvasónapló 9

16. Az összetört akvárium. Búcsú a tábornoktól

Gina ismét megpróbálja kideríteni, ki lehet Abigél, de továbbra sem jut semmire. Így hát helyette apja ígért látogatását várja. De addig kicsit elterelik figyelmét bizonyos furcsa, szokatlan események.

Az egyik, hogy az igazgató dolgozószobájában található akvárium titokzatos körülmények között összetörik, és Torma Gedeon imádott halai elpusztulnak. Ez olyannyira letaglózza, hogy matuláshoz nem méltóan, tőle szokatlanul hangosan fejezi ki gyászát.

Kalmár kedvence és Kőnig elleni szövetségese, Gina nyeri el a hálás feladatot, hogy megtisztítsa Torma szobáját a halaktól. Így nem kell latindolgozatot sem írnia, és közelről figyelheti, mi történik az igazgatónál.

Míg az igazgató megnézi a páncélszekrényt, iratokat, hogy nem raboltak-e el semmit, Mráz, az üveges jön az összetört akváriumért. Furcsa módon alaposan szemrevételezi Ginát. De sajnos a latindolgozatot nem ússza meg, Zsuzsanna gondoskodik róla, hogy bepótolja.

Vacsoraidőben végre megérkezik Vitay tábornok süteménnyel és Mimó néni ajándékaival (pipereszerekkel, brosstűvel). A tábornok örül Ginának, de láthatóan más foglalkoztatja. Nem is marad sokáig. Búcsúzáskor pedig azt mondja, munkája fontos szakaszhoz ért, ezért nem biztos, hogy fog tudni még telefonálni sem. Karácsonyra, ha meg tudja oldani, eljön – ha mégsem, akkor annak komoly oka van. Megígérteti lányával, hogy nem csinál semmilyen esztelenséget. Gina még nem tudja: most látta apját utoljára életében.

17. Miklós-napi istentisztelet

A lányok András-nap estéjére* (november 30., a szerelmi jóslások ideje) jobb híján papírcsillagos jóslással próbálkoznának jövendőbelijük kitalálásával. De Zsuzsanna testvér ezt is megakadályozza, mint istentelen babonát.

De az osztályt kárpótolja a hír, hogy a kormányzó (Horhty Miklós*) neve napján nemzeti ünnep lesz. (Az igazgató nagy bánatára, mivel a jeles nap egybeesik a mikuláséval). Ez azt jelenti, hogy Árkod elöljárói és színe-java az intézetet tisztelik meg azzal, hogy az ünnepnapon részt vesznek az istentiszteletén.

Miközben a Matulában már érik az előkarácsonyi hangulat, az ünnepnap előestéjén az erős északi szél kiveri az egyik templomablakot. Rengetegen mennek az istentiszteletre, a matulások szemében szokatlan a sok világi, elegáns tiszt és asszonyainak látványa.

A kántornak is megsérült a szeme a széltől, de szerencsére tudja, hogy ilyenkor az adventi éneket kell játszani. Ám az énekmutató táblán a játszott dicséret helyett egy zsoltár száma szerepel. Ez még a Bibliát Ginánál sokkal jobban ismerőket is megzavarja. Ám amit a matulások énekelnek, nincs összhangban azzal, amit a kántor zenél.

Mint kiderül, valaki éjjel átírta az énekmutató táblára írt számokat. Az ellenálló választott egy olyat, amivel a háború, kegyetlenség és a hatalmon levők ellen üzenhetett. Ebből természetesen óriási botrány kerekedik, a vendégek tolongva elhagyják a templomot. Gina rájön az összefüggésre a kitört templomablak és az ellenálló, az ő védangyalának bátor tette között.

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük