Szabó Magda: Abigél olvasónapló 13

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 13



Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenálló



Szabó Magda: Abigél olvasónapló 13

23. Gedeon napja

Gina azt várja, mikor jelentkezik Abigél. Gedeon napjánál járunk, ha az igazgatónak jó a kedve, akkor vacsora után meg szoktak emlékezni róla. De jelenleg nem úgy néz ki, hogy lenne rá hangulata: Vitay sem deríthette fel éppen a bűnös tárgyaival. És valóban, a vacsora csendben zajlik.

Ám ekkor betoppan Horn Mici, teljes ünnepi felszereléssel. Hiába tiltakozik az igazgató, ő sem tud ellenállni Mici hangos jókedvének, mindenki igyekszik a kedvére tenni. A rend teljesen felborul. Közben Torma Gedeon gondolatait ismerhetjük meg: elismeri, milyen ügyes Mici, elfújja a gondot még az aggódó Vitay arcáról is. Neki is van miért nyugtalankodnia, hiszen valószínűleg el fogják távolítani az intézet éléről, amiért nem volt hajlandó kiadni Ginát. A mai háborús időkben nem is árt ez a kicsi lazaság. Kőnig is boldogan sürgölődik körülötte (Zsuzsanna pedig láthatóan féltékeny Micire).

A gramofonról szóló világi tánczenére megindul a mulatság. Mivel Torma Piroska hiányzik, Mici kéri fel Ginát egy fordulóra. A kislány legnagyobb meglepetésére azt mondja neki, hogy ma meg kell szöknie, méghozzá Zsuzsanna ruhájában, diakonisszának álcázva. Még egy kulcsot is ad neki a házához. Pár perccel kilenc óra előtt eltereli az intézet figyelmét, akkor kell kiszökni. Így nem az igazgatót és az intézetet fogják büntetni Gina szökéséért.

A matulások olyannyira elmélyednek a szórakozásban és játékban, hogy nem is tűnnek fel nekik az aggasztó háborús hírek. Ekkor nem más érkezik, mint a konkurens állami iskola, a Kokas Pál gimnázium vezetője. Közli a hírt, hogy miniszteri rendelettel március 31-ével az összes iskola bezár.

A hír annyira megdöbbent mindenkit, hogy félő, Gina nem tud észrevétlenül elmenni. Ezért Mici olyan játékot talál ki, ami miatt mindenki a fal elé áll, így nem veszik észre, amint kisurran.

 



 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük