Szabó Magda: Abigél olvasónapló 5

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 5



Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenálló



Szabó Magda: Abigél olvasónapló 5

8. Horn Micinél. A szökés

Gina a szökés lázában égve lélekben már búcsúzkodik az intézettől; tulajdonképpen egészen megszerette volna, ha a lányok nem közösítik ki. A tanárok jók, csak Kőniget utálja, pedig valójában nagyszerűek a latinórái. Kalmár keménykezűségét sokkal jobban elismeri, mint Kőnig puhányságát. A többi tanár is arra ösztönzi, hogy hozza ki magából a legtöbbet. A legjobban a francia megy neki, hála egykori francia nevelőnőjének, Marszellnak. Apja továbbra is hetente hívja, név nélkül, mindig máshonnan.

Végre elérkezik az a szombat, amikor Horn Mici uzsonnájára mennek. Gina tesz egy búcsúkörutat az intézetben, és a kertben találkozik a szomorúnak tűnő nyolcadikos Aradival. Kilesi, amint Aradi beletesz egy cédulát Abigél korsójába; Gina helyette is szégyelli magát, amiért hisz egy ilyen butaságban. Az uzsonna előtti napon levelet ír az osztálynak, melyben közli, mindnyájukat utálta, és megszökik: a cetlit ágya alá rejti.

Horn Micihez menet Gina figyeli az utakat. Kalmár utasítására virágot akar tenni az árkodi Magyar Fájdalom szobrához, mikor észrevesz rajta egy cédulát. Mint kiderül, egy ellenálló üzeni az embereknek, hogy a háborúban vesztésre állnak, ezért ne engedjék a férfiakat értelmetlenül meghalni. Kalmár elmegy intézkedni, hogy leszedesse.

Szerencsére Horn Mici háza közel van a sínekhez. Meglepő módon Mici elegáns, fiatalos nő, nem kövér öregasszony, ahogyan Gina képzelte, és láthatóan átérzi Gina nehéz életét az intézetben. Háza barátságos légköre otthonára emlékezteti, rengetegféle csodálatos étellel. Megtudhatjuk továbbá, hogy Mici férje és fia is elesett a két háborúban.

Vacsora közben kihallgatja, amit Mici, Zsuzsanna és Kalmár az árkodi ellenállóról beszélnek – aznapi akciója már nem az első eset volt. A trakta után játék, ezalatt Gina többször kimegy a mosdóba, rosszullétre hivatkozva. A harmadiknál kimászik a mosdó ablakán, és a vasútállomáshoz rohan a szakadó esőben. Mivel a pesti vonat csak másfél óra múlva jön, helyette a most induló, ellenkező irányban levő Dömölkre vált jegyet. A vonathoz szaladva azonban szerencsétlenségére egyenesen Kőnig karjai közé rohan. Még látja az állomásról kigördülő szerelvényt – nélküle.



9. Kudarc. A tábornok

Gina teljesen kétségbeesik, és ráadásul még pont egy ilyen méltatlan ember, Kőnig zsákmánya lett! Kőnig persze nem is feltételezi róla, hogy meg akart szökni. Azt hiszi, a kislány megbetegedett, és vissza akart menni az intézetbe, csak eltévedt. Még a vasutasnak sem hisz, pedig ő maga tépi ki a jegyeket Gina kezéből. Ennek a kislány megörül, hátha megmenekül a büntetéstől. De aztán rájön: ha megtudnák az igazat, kitennék, és akkor végre hazatérhetne.

Micihez visszafelé találkoznak az aggódó Zsuzsannával, akinek Gina próbálja elmondani az igazat, de Kőnig megakadályozza. Az őszinte Zsuzsanna el sem tudja képzelni, hogy a tanár úr hazudna. Az intézetbe menet Gina még láthatja a fájdalom szobránál posztoló rendőrt, majd Zsuzsanna azonnal a betegszobába viszi. Elmondja Zsuzsannának az igazat, aki felháborodik, hogy Kőniget hazugsággal vádolja. Gina elküldi őt az ágyához, ahova a búcsúlevelét rejtette, de a nővér nem talál ott semmit. A kislány a kudarctól felháborodva eszelősen viselkedik, de ezt is a betegségének tulajdonítják – kiderül, hogy tényleg megfázott az esőben.

Egy hét múlva gyógyultan visszatérhet az osztályhoz, de előtte betoppan édesapja, a tábornok személyesen.

 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük