Szabó Magda: Abigél olvasónapló 6

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 6



Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenálló



Szabó Magda: Abigél olvasónapló 6

10. Hajda úr cukrászdájában

Gina zokogva borul apja karjaiba, majd elmennek egy cukrászdába, de a tábornoknak még aznap vissza kell érnie Pestre. Bár Zsuzsanna ismét arra inti, ne beszéljen bajairól, a kislány boldog, hogy végre kiöntheti a szívét. Biztos benne, hogy ha apja megtudja, milyen itt az élete, azonnal magával viszi.

Mikor azonban története végére ér, a tábornok nem úgy reagál, ahogyan várta. Apja komolytalannak érzi lánya problémáit, miközben neki országos gondok terhelik a vállát. De mikor hallja, hogy megpróbált megszökni, úgy dönt, nem tehet mást, mint felnőttként kezelni Ginát. Megosztja vele féltett titkát, annak érdekében, hogy lánya ne veszélyeztesse se a saját, se a tábornok, se mások életét.

Mikor megbizonyosodik róla, hogy senki sem hallja, amit mond, elmeséli, hogy a háborút elvesztették: rossz célokért indult, rossz eszközökkel. Csapatával titkon azon dolgozik, hogy mentse a menthetőt, és minél kevesebb áldozattal járjon a háború befejezése. Ő a katonai ellenállás egyik vezetője, így ha ő elbukik, azzal sok ember élete veszélybe kerül. Ginát azért hozta el ide messzire, ebbe a börtönszerű intézménybe, mert itt biztonságban lehet, így nem tudják őt vele zsarolni. Ha a szökése sikerült volna, akkor félő, hogy a tábornok, hogy Ginát mentse, inkább elárulná társait.

Ezért nem szabad, hogy újra megszökjön, vagy bármilyen módon kikerüljön a Matula falain kívül. Apja Ginát rábízta a helyi polgári ellenállás vezetőjére, ha a tábornokot elfognák. Csak ez az ember rendelkezhet vele apján kívül. A nevét nem árulja el Ginának, de elmondja, régen ismeri őt, és meg fog lepődni, ha megtudja, kicsoda. Megesketi lányát, hogy nem fog semmit tenni, ami veszélyeztetheti itteni biztonságát.

Végül vesznek süteményeket az osztálynak, majd a tábornok elbúcsúzik imádott, immár menthetetlenül felnőtté vált lányától.

11. A szobor megszólal

Gina visszaérve kap egy szabad órát, így át tudja gondolni mindazokat, amiket apjától megtudott. „A háborút elvesztettük, katonáink értelmetlenül pusztulnak el. Közben a többség a harcolókat élteti. Kalmár pedig azt tanítja: aki a háború ellen hangol, áruló.” – gondolja.

Az osztálytársai boldogan befalják a süteményeket, mert nem tudják, hogy Ginától van. De miután kiderül, honnan való, sejti előre, hogy valamivel meg fogják torolni ezt a „sértést”.

Gina úgy véli, biztosan Kis Mari lopta el a búcsúlevelét, amit az ágyában hagyott, és később Zsuzsanna nem talált meg. Azon töpreng, hogyan szerezhetné vissza, hiszen most már nagyon kell vigyáznia magára. Nem lehet botrány, itt kell maradnia a biztonságos börtönben. Ekkor toppan be Kis Mari, és Gina elé önti a megevett sütemények árát (amit az adakozási pénzükből adtak össze). Gina szépen megkéri, adja vissza a búcsúlevelet, de Kis Mari csak még jobban megsértődik, amiért most még lopással is vádolja.

A kislány visszatér a tanulószobába, a többiekhez, akik kitalálósdit játszanak. Ginára gondolnak, Orbánnak kérdésekkel kell rájönnie. Így lehetőségük van rávezető válaszaikkal Vitayt szidni. De ő már fel sem veszi a sértéseket, nyugodtan válaszol, elismerve, hogy hibázott, mikor dühében árulkodott rájuk.

Később a lányok ellopják Kőnig kabátgombjait, hogy azokkal helyettesítsék a Ginának fizetett perselypénzt.

Este Gina nehezen tud elaludni. Mikor felkel, hogy megigazítsa takaróját, megtalálja a lányoknak írt búcsúlevelét, és mellette Abigél válaszát. Ő rejtette el, hogy ne legyen botrány. Arra kéri Ginát, béküljön ki társaival.



 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük