Szabó Magda: Abigél olvasónapló 10

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 10



Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenálló



Szabó Magda: Abigél olvasónapló 10

18. Okmányok

Az események innentől olyan fordulatot vesznek, melyek Gina későbbi, felnőtt életében mély nyomokat hagynak. Akkoriban még nem tudta, pontosan mi történt édesapjával: hogy elárulták őket, és elhurcolták a németek. Abigél, későbbi jó barátja nyugtatgatja: nem Gina hibájából történt, és a tábornok bátran, hősiesen halt meg.

De most még egy tizenöt éves gimnazista kislány, aki a Matulában töltött télen várja a karácsonyt, és Vitay tábornok látogatását. Édesapjának zsoltárra ékesített könyvjelzőt készít, miközben készül az intézeti bibliaismereti versenyére – amivel jócskán el van maradva társaihoz képest. Kőnig tanár úr a botrányos istentisztelet után erősen meghűlt, az óráin helyettesítés van, így akkor is tudnak gyakorolni.

Az ötödikesek közül Bánki ismeri legjobban a Bibliát, ő segít a többieknek, mígnem egyszer csak megváltozik. Mogorva, visszahúzódó lesz, miután édesanyja meglátogatta. Bár mindenki furcsállja, nem foglakoznak vele, kivéve Ginát. De hiába kérdezi, mi a baj, Bánki neki sem meri elárulni. Ezért a kislány Abigélhez fordul, hogy segítsen neki. Szerencsére csak Kőniggel fut össze, mikor bedobja üzenetét a szobor korsójába. Gina azt is észreveszi, Bánki mellett Krieger, Zelemér és Kun viselkedése is hasonlóan megváltozott.

Végre eljön a karácsony előtti utolsó tanítási nap. Gina tornaóra után a zsákjában furcsa pakkot talál. Mint kiderül, Bánki és a másik három lány okmányai vannak benne, Abigél üzenetével. Aznap, mikor összetört az igazgató akváriuma, valaki elvitte az eredetieket, és ezeket kell visszaadniuk az intézetnek. Odaadja őket Bánkinak, aki, csakúgy, mint a többiek, elmondhatatlanul boldog lesz, hogy megmenekültek*.

A bibliaismereti versenyt természetesen Bánki nyeri meg, mindent felismert, míg Gina utolsó lesz, ő csak huszonhatot ismert fel az ötvenből. Ezért meg az okmányok miatt Bánki elhatározza, hogy valami hatalmas ajándékot fog adni Ginának karácsonyra. A verseny alatt apja üzent Ginának, hogy nem tud elmenni hozzá karácsonyra, mert felrobbant a kazán. Mivel kályhával fűtenek, tudja: ez azt jelenti, nem tölthetik együtt a karácsonyt.

A lányok mind felajánlják Ginának, hogy töltse valamelyikükkel az ünnepeket, de a kislány az apjának tett ígérete miatt nem teheti. Ezért minden tanuló elmegy, csak Gina és Torma, az igazgató unokahúga tölti a Matulában a karácsonyi szünetet.

* Mivel zsidó származásúak voltak, és akkoriban jelentek meg a zsidórendeletek, amelyek miatt elhurcolhatták volna őket munkatáborokba.

 



 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük