Szabó Magda: Abigél olvasónapló 11

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 11



Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenálló



Szabó Magda: Abigél olvasónapló 11

19. Karácsony

Az üres intézetben nevelők is alig maradnak, teljesen más így az élet: kicsit lazább, szabadabb. Gina és Torma szinte unatkoznak, örülnek, ha valami munkában segíthetnek. Takarítás ürügyén bejárhatnak a tanári lakrészbe, izgalmas dolgokat fedeznek fel Kalmár szobájában, kevésbé izgalmasakat Kőnigében.

Zsuzsanna kiadja a maradék éves zsebpénzüket, hogy a lányok karácsonyi ajándékokat vehessenek. Egymásnak is készülnek meglepetéssel: Torma egy kedvesen csúnya gipszkutyát Ginának, Gina egy szépséges, világi hálóinget vesz Tormának.

A karácsonyt az intézetben tartózkodó néhány nevelő, személyzet és a lányok együtt töltik. Átadják egymásnak a hivatalos ajándékokat, amennyire lehet, meghitten telik az ünneplés, de hamar véget ér. Tormát nagybátyja, az igazgató veszi kezelésbe, így Gina egyedül marad.

Zsuzsannával megy a szobájába, a diakonisszát Kalmár egy jegygyűrűvel lepi meg, melyet ajtaja kilincsére akasztott egy dobozban. Gina annyira magányos és szomorú, hogy kihasználja az alkalmat, hogy az ügyeletes szobában megpróbálja felhívni édesapját.

Miközben vár a kapcsolásra, kihallgathatja, hogy Zsuzsanna Kőniget kérdezi, tőle kapta-e a gyűrűt. Kőnig megragadja a lehetőséget, hogy végleg eloszlassa Zsuzsanna minden reményét iránta érzett gyengéd érzelemiről. Ha valakit elvenne, az csak Horn Mici lenne – utasítja el Zsuzsannát.

Mikor végre kapcsolják Ginának a vonalat, Kőnig meghallja, és kicsavarja a kezéből a kagylót. Gina egészen kikel magából, Zsuzsannának azt mondja, gyűlöli Kőniget, de csak újabb büntetéseket von a fejére ezzel. Micihez sem mehet el a szilveszteri vendégségbe. Egyetlen vigasza, hogy Torma – akit legjobban szeret a lányok közül –, borzasztóan boldog a kapott hálóing miatt.

Mire letelik a szünet, a visszatérő lányok egy új, szomorú, felnőttes Ginát látnak viszont. Bánki megkérdi, megkapta-e az ajándékát, és csalódottan hallja, hogy a kislány nem tud semmiről. A tanév folytatódik, a tábornoktól pedig továbbra sincs semmi üzenet, pedig már a tavasz is megérkezett.

Március 19-én jön a hír, hogy a városban német katonák állomásoznak. Gina azt reméli, ez azt jelenti, végre jelentkezik a tábornok. Igaza lesz: egy hétre rá, hogy a németek megszállták Magyarországot, a templomban megpillantja szerelmét, Kuncz hadnagyot.



20. Éjféli randevú

Gina nagyon megörül neki, érzi, hogy Kuncz Feri miatta jött ide, és tudja: meg fogja oldani valahogy, hogy találkozzanak. Kint Feri nem szól hozzá, csak felemeli a zsoltárkönyvét, Gina nem érti, mit akar vele.

Az intézetbe menet Torma elújságolja, hogy Kis Marinak hódolója akadt a templomban, aki le sem vette a szemét róla. Gina nem javítja ki. Feri egy darabig megy a matulás menettel, majd hirtelen átvág a soron, és kiveri a kislány zsoltároskönyvét. Kis Mari továbbra is azt hiszi, miatta viselkedik így, de Gina látja, hogy az elejtett helyett Feriét kapta vissza. Benne egy üzenettel. A tábornok nagybeteg, Ferit küldte a lányáért, ha nem engedik el, akkor éjfélkor a kertkapu előtt várja Ginát.

Az éjféli randevúhoz a lányok segítségét kéri. Kis Mari (aki nem sértődött meg, hogy mégsem érte ég Kuncz szíve), Torma és Bánki segít neki. Mint kiderül, Bánki karácsonyi ajándéka volt, hogy megírta Ferinek, hol találja szíve választottját.

Torma betegnek tetteti magát, hogy elterelje Zsuzsanna figyelmét, Bánki őrt áll, Kis Mari pedig az ablakot nyitja-csukja Ginának. A találkozó sikerül, de nem olyan romantikus, mint Gina és a lányok várták. Apjának a szívével volt baj, de már túl van a nehezén. Kiderül, Feri az árkodi ellenálló, akire a tábornok Ginát bízta. Mivel az igazgató nem adja ki Ginát Kuncznak, ezért másnap este elszökteti az apjához.

Az lányok izgatottan kérdezik, hogy telt a romantikus randevú, nekik úgy adja elő, mintha tiszta szerelmi vallomásokról szólt volna. Gina végre boldogan alszik el: holnap végre kikerülhet az intézetből, és apját is láthatja.

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 11

 



 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük