Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 2

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 2

Szereplők:

kis herceg, a szerző gyerekkori alteregója

pilóta, az átlagember megtestesítője, a szerző szócsöve

róka, a szerző tanításainak megfogalmazója, illetve az emberi kettősség (bölcsesség, ravaszság) szimbóluma

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló
Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló

rózsa, a kötődés, felelősségvállalás jelképe

kígyó, a kísértés rosszra csábítás eszköze

váltóőr

kereskedő

Bolygólakók:

király, a hatalom jelképe

hiú, az önzés megtestesítője

iszákos, az emberi gyengeség szimbóluma

üzletember, a számítás, érzelemnélküliség képe

lámpagyújtogató, a szabálykövető, irányításra szoruló embertípus megszemélyesítője

geográfus, a magolós, gondolkodás nélküli, gépies adatgyűjtő típus

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 2

3. rész

Bár folyton a kisfiú kérdezgeti, az író lassan megismeri, azt is megtudja, honnét jött. A kisfiú ránéz a gépére, és megkérdezi, mi az. Mikor megtudja, hogy repülőgép, a férfi is „az égből pottyant le”, kiderül, a kisfiú egy másik bolygóról került a Földre.

Az író faggatja, honnan jött a kisfiú, de ő kitér a válasz elől, és inkább a bárányról akar beszélgetni. A ládarajz azért is jó, mert háznak is megfelel, és nem kell karó meg kötél, hogy kikösse barikáját. Az ő kicsi bolygóján úgysem tudna elszökni sehová.

4. rész

Általában csak a nagyobb bolygóknak adnak nevet, a kis herceg bolygója is csak egy számmal van megjelölve. A kis herceg vélhetően a B-612-es kisbolygóról jött, amit csak egyetlenegyszer, 1909-ben észlelt egy török csillagász. Erről beszélt is egy kongresszuson, de mivel a hallgatói fölnőttek csak akkor hittek neki, amikor elegáns európai ruhában állította.

De ezeket a kis herceg kisbolygójáról a fölnőttek kedvéért írja le, mert szeretik a számokat, a valóban lényeges dolgok helyett. Ha valaki a kis hercegről mesélne nekik, és azt hallanák: bárányt akart – ez a bizonyítéka annak, hogy létezik, csak kinevetnék. De ha megmondanák a kisbolygója számát, akkor elhinnék a létezését. De a fölnőttek már csak ilyenek, el kell fogadnunk.

De nekünk, akik látjuk az élet szépségeit, akár egy tündérmeseként is kezdhette volna a történetét. Az író azért mesél erről, hogy emléket állítson kis barátjának, aki elment a bárányával. Nem jó elfelejteni egy olyan barátot, akit nem a számok érdekelnek, hanem barátot keres. Az író, félve, hogy belőle is ilyen lesz, megpróbál maga is olyanná válni, aki meglátja a zárt dobozban a báránykát.

5. rész

Az elbeszélő egyre többet megtudhat a kisbolygóról és a kis herceg utazásáról, néhány elejtett megjegyzésének köszönhetően. Így szerez tudomást a majomkenyérfáról. Ha a bárányok cserjét esznek, ehetnek majomkenyérfát – legalábbis amikor még fiatal.

A kis herceg bolygóján, ugyanúgy, mint a miénken, nőnek jó és rossz növények. A rózsák jók, a majomkenyérfák rosszak, mert elfoglalják a bolygót. De kis hajtásként nehéz megkülönböztetni őket. Ha pedig nem veszik észre időben és gyomlálják ki, úgy járnak, mint egy másik bolygó, amelyiket szétrobbantottak a megnövő majomkenyérfa-cserjék. A mesélő pedig, a kis herceg kérésére és a földi gyerekek okulására lerajzolja a majomkenyérfákkal elborított bolygót.

Antoine de Saint Exupery A kis herceg olvasónapló 2

 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük